Hlavní obsah

Ministerský leták na podporu očkování? Neznám, odpovídali lidé v průzkumu

Polovina populace je za určitých podmínek ochotná se nechat proti koronaviru očkovat. 15 procent očkování plánuje, jakmile to bude možné. Zbytek chce vyčkat nebo se podvolit možnému nařízení. Více než třetina Čechů vakcínu odmítá.

Reklama

Článek

„Vláda v tomhle směru především zaspala, protože nerozhodnutých už je jen 13 procent. Z behaviorální vědy víme, že měnit názor je daleko složitější než ho nastavit, takže když už jsme dezinformacemi nechali zaplavit veřejný prostor, měnit to kampaní bude hodně složité,“ říká sociolog Vojtěch Prokeš z výzkumné agentury Behavio, která otestovala leták Ministerstva zdravotnictví, jenž propaguje očkování proti covidu-19.

Vláda to vůbec nezvládá

Z průzkumu vyplývá, že téměř polovina lidí si myslí, že vláda současnou situaci vůbec nezvládá. Samotný leták na podporu očkování pak lidé nejčastěji hodnotí jako nedůvěryhodný, amatérský a nepochopitelný.

Důvěra ve vládu a její schopnost řešit současnou krizi dramaticky klesla. Behavio od začátku pandemie pokládá stejnou otázku a nabízí respondentům tytéž možnosti, jak odpovědět. V datech je tedy jasně vidět vývoj. Ještě v březnu byl nejvíc zastoupený názor na to, jak politici zvládají koronavirovou krizi, poměrně smířlivý: Mám drobné výhrady.

V říjnu už se většina přesunula ke kritičtější pozici: Mám velké výhrady. A v půlce prosince se nejvíc lidí shodne na tom, že to vláda vůbec nezvládá. Tento nejkritičtější postoj ze škály se vyvíjel následovně: v březnu ho zastávalo 11 % lidí, v říjnu 35 % a v prosinci už 44 %.

Lidé leták ministerstva vůbec neznají

Většina populace (60 %) leták před výzkumem nikde neviděla. Z těch, co byli letáku nějak vystaveni už předtím, si ho podrobně přečetlo jen 1 procento lidí. K Ministerstvu zdravotnictví ho pak správně přiřadila necelá třetina obyvatel.

Aby si ti, kdo leták už viděli, osvěžili paměť a do hodnocení se mohla zapojit i ta část, která zkoumané dílo dosud neviděla, ukázali výzkumníci materiál všem zúčastněným. Na dotaz, jestli si ho chtějí přečíst a věnovat mu další pozornost, ovšem odpověděla většina (57 %), že nikoliv. Pro účely výzkumu se ale přemohli.

A hodnocení? Že se jedná o leták pro očkování, dokáže v prvních pěti vteřinách poznat jen 30 % lidí. „Časový limit v dotazníku dobře simuluje reálný svět, ve kterém podobným letákům věnujeme nejvýše několik vteřin. Pořádně si je přečteme teprve tehdy, pokud nás opravdu zaujmou. A to nejlépe pozitivně. To se v tomhle případě rozhodně nestalo,“ říká Vojtěch Prokeš.

Proč očkování ano/ne?

Lidé, kteří jsou svolní k tomu nastavit ruku jehle s vakcínou, chtějí stejnou měrou chránit sebe i ostatní. Jsou to prakticky stejně silné motivátory, i když ochrana sebe sama o něco málo převládá. Polovina odpůrců očkování je přesvědčena, že je nebezpečné, 15 % z nich se domnívá, že beztak nefunguje. 47 % Čechů má ale pro svůj zamítavý postoj jiný důvod, který by stálo za to odhalit.

V přesvědčení, zda nemoc covid-19 představuje nebezpečí pro člověka osobně, viditelně převažují postoje mužů, kteří si myslí, že covid pro ně nebezpečný není. Ženy se naproti tomu kloní k názoru, že covid pro ně představuje riziko. Vyplývá to z hodnocení respondentů, kteří si vybírali na škále 1–7, kdy stupeň 1 značí žádné nebezpečí a stupeň 7 zásadní nebezpečí.

Reklama

Doporučované