Hlavní obsah

Úředník od Blatného byl na Slavii. „Nefandil, pracoval,“ zní z úřadu

Foto: Profimedia.cz

Ministerský úředník Jan Marounek byl na Slavii s Leicesterem pracovně. Vzal si na to respirátor i šálu v klubových barvách. Vlevo sleduje zápas Roman Prymula.

Reklama

Úředník Jan Marounek tvrdil, že na Slavii prověřoval karanténní opatření. Na Ministerstvu zdravotnictví o tom ale není žádný doklad.

Článek

Na známém snímku z poloviny února sedí Jan Marounek na tribuně fotbalového stadionu Slavie, přes ústa roušku vyvedenou v barvách vršovického klubu. Na hřišti zápas, který by chtěl vidět každý - vršovický klub hraje proti atraktivnímu soupeři z Leicesteru.

A přece by sem jeden z vysoce postavených úředníků Ministerstva zdravotnictví nešel, kdyby ho sem nevolaly důležité služební povinnosti.

Tak si lze vyložit vysvětlení, které k účasti Jana Marounka na fotbale vydal jeho úřad, když fotografie z fotbalových ochozů vyvolala veřejné rozhořčení. Fotbal naživo je totiž kvůli epidemiologickým opatřením pro fanoušky už celé měsíce zakázán a právě Marounkův úřad tyto zákazy vydává.

„Kdybych se na místo nevydal a nezkontroloval dodržení nastavených závazných hygienicko-protiepidemických podmínek pro konání soutěže a nastavení karanténních opatření, byl bych kritizován, takto jsem kritizován taktéž,“ postěžoval si Marounek novinářům, že má kvůli zápasu Slavie-Leicester problémy.

Po měsíci je z vyjádření ministerstva jasné, že Jan Marounek nic nekontroloval, ale poskytoval z tribuny „metodickou součinnost“.

„Ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na místě poskytoval metodickou součinnost při aplikaci stanovených hygienicko-protiepidemických opatření pro konání významné sportovní soutěže v souladu s bodem VlIl usnesení vlády České republiky,“ odpovědělo totiž ministerstvo, když Seznam Zprávy zjišťovaly, kdo a proč Jana Marounka na zápas vyslal a jaké úkoly tam úředník plnil.

Pro vysvětlení - pod bodem VIII vláda koncem ledna nařídila Ministerstvu zdravotnictví, aby stanovilo závazné podmínky pro konání hromadných akcí, například „v důležitém státním zájmu nebo významná sportovní utkání“.

Podle ministerstva je proto už od propuknutí epidemie koronaviru loni v březnu běžné, že zástupci hygieny chodí na sportovní utkání a pomáhají pořadatelům.

„A to za účelem odstraňování aplikačních problémů v praxi a vyhodnocování pilotních projektů, včetně nastavování organizačních a protiepidemických opatření,“ popsalo ministerstvo v odpovědi, když Seznam Zprávy podle informačního zákona požádaly o doložení Marounkovy mise na Slavii.

Ministerstvo také vysvětlilo, proč nemá jak Marounkovo poslání ve fotbalových ochozech doložit.

Nešlo prý o klasickou kontrolu, kdy hygienici přijdou například do restaurace prověřit čistotu provozu, a nepořizoval se tedy z Marounkovy „metodické součinnosti“ žádný protokol.

Neexistuje ani písemné rozhodnutí, že byl Jan Marounek na pohárový zápas vyslán. Ministerstvo to vysvětluje tak, že nebyl důvod - Jan Marounek jakožto šéf příslušného odboru ministerstva (odboru veřejného zdraví) má tuhle práci na starosti. Takže si mohl sám zvolit, kam zrovna půjde „metodickou součinnost“ poskytovat.

Je třeba připomenout, že takto sice zní oficiální stanovisko ministerstva, ministr Jan Blatný (ANO) však v únoru po utkání viděl angažmá svého podřízeného jinak.

„Myslím si, že lidé, kteří jsou na takových pozicích a kteří chtějí po národu, aby zůstával doma, nebo dokonce hovoří o nutnosti tvrdých lockdownů a podobně, by měli jít sami příkladem,“ řekl Jan Blatný. Nelze tedy vyloučit, že on sám verzi o prováděné kontrole příliš nevěří.

Ministr pak také nechal Jana Marounka odvolat z funkce zástupce hlavní hygieničky. Postavení v čele odboru veřejného zdraví však podle služebního zákona úředníkovi sebrat nemohl. „Lidé na těchto pozicích musí jít příkladem. Pana Marounka jsem také vyzval, aby se veřejně omluvil,“ podotkl Jan Blatný po aféře, kvůli níž se vzdal místa premiérova poradce bývalý ministr Roman Prymula. Ten seděl na slavistické tribuně jenom několik míst od zmíněného ředitele odboru.

Jan Marounek už po zmíněném utkání pro Seznam Zprávy vysvětloval, že na tribuně seděl pracovně. „Na Slavii jsme zkoušeli pilotní projekt. Zároveň jsme ověřovali možnosti časování vstupu na stadion a zároveň se ověřovalo použití FFP2,“ napsal Seznam Zprávám Jan Marounek, který podle oblečení na fotografii patří k fanouškům klubu z Vršovic. „Chceme umožnit konání alespoň nějakých akcí, pokud se podaří nakombinovat testování, organizační opatření a respirátor,“ uvedl.

Dodal, že kromě negativního testu přišli lidé na tribunu stadionu s respirátorem, ti, co ho neměli, ho dostali od organizátorů.

„Proběhla i vstupní kontrola příznaků onemocnění covid-19, byly vyplněny selfreportovací dotazníky a všem byla změřena teplota, ve všech prostorech byla rozmístěna dezinfekce,“ uvedl v polovině února Jan Marounek.

Reklama

Doporučované