Hlavní obsah

Ministerstva o zveřejnění auditů nemluvila pravdu, Brusel nám to teď potvrdil, říká šéf senátní komise

Rozhovor s předsedou dočasné komise Senátu pro návrhy auditních zpráv Zdeňkem Nytrou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ministerstva podle Senátu záměrně neříkala pravdu ohledně poskytnutí předběžných auditních zpráv týkajících se údajného střetu zájmů Andreje Babiše. Dozvěděl se to od Evropské komise, na kterou se v polovině srpna obrátil předseda dočasné komise Senátu pro návrhy auditních zpráv Zdeněk Nytra. Žádal o zpřístupnění návrhů auditních zpráv.

Článek

Senátní komise k auditním zprávám dostala odpověď od Evropské komise (EK) na dopis, ve kterém žádala potvrzení, že českým úřadům zakázala znění zpráv zveřejnit. Znění ale překvapivě odporuje tomu, co tvrdilo například české Ministerstvo financí i Ministerstvo pro místní rozvoj.

„Z dikce dopisu je patrné, že předběžné auditní zprávy nám ministerstva poskytnout mohla, jen je tam upozornění, že s nimi musí pracovat jako s důvěrnými a nesmí je poskytnout veřejnosti,“ řekl Seznamu předseda senátní komise Zdeněk Nytra (ODS).

Proto se rozhodl na české úřady znovu obrátit. „Já teď budu opětovně žádat Ministerstvo financí i Ministerstvo pro místní rozvoj a Státní zemědělský intervenční fond o poskytnutí těch předběžných auditních zpráv a Ministerstvo financí o předběžnou reakci na auditní zprávu,“ nastínil další postup Nytra.

Ministerstvo financí si ale nadále stojí za svým. „Případné přehodnocení negativního stanoviska ke zveřejnění dokumentu je výhradně v pravomoci Evropské komise, která přitom svůj nesouhlas s poskytnutím dokumentu komunikuje zcela jasně,“ uvedl mluvčí Jakub Vintrlík. Komise se má podle prohlášení ministerstva „se žádostí o poskytnutí dokumentu obrátit přímo na jeho autora, tedy na Evropskou komisi“.

Na žádost senátní komise podle Senátu přišla odpověď, že EK nezaujímá stanovisko ke vztahům a odpovědnosti orgánů České republiky podle jejího vnitrostátního práva. Ministerstva zemědělství, financí, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj přitom v létě odmítla spolupracovat s dočasnou komisí Senátu pro návrhy auditních zpráv a poskytnout jí předběžný výsledek auditů. Argumentovala tím, že jim EK poskytnout zprávy zakázala.

Ministerstva k tomu použila zamítavé stanovisko EK. Dopis o zákazu poskytnutí dokumentů se ale netýkal auditních zpráv.

„Reakce EK byla datovaná 17. června, my jsme přitom o audity žádali až 18. června. Žádost Ministerstva financí o stanovisko Evropské komise je datováno šestého června, přičemž dočasná komise vznikla až 13. června. Takže Ministerstvo financí se ptalo obecně na možnost zveřejnění toho dokumentu, kde byla reakce pochopitelně zamítavá,“ vysvětlil Seznamu Nytra.

Ministerstvo financí a následně všechna další podle něj dopis použila jako obranu pro neposkytnutí auditních zpráv senátní komisi.

„Jsem přesvědčen, že ministerstva svým odmítavým přístupem nejenže pohrdají Senátem, jak již konstatovalo plénum, ale zároveň porušují zákon o jednacím řádu Senátu,“ zopakoval Nytra.

Reklama

Doporučované