Hlavní obsah

Babišův údajný střet zájmů znovu přezkoumávat nebudeme, oznámila Benešová

Foto: vlada.cz

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že nemůže znovu přezkoumat Babišův údajný střet zájmů.

Reklama

Ministerstvo spravedlnosti znovu nepřezkoumá rozhodnutí Středočeského kraje ve věci údajného střetu zájmů Andreje Babiše. Podnět, který vznesla Transparency International, podle něj neobsahuje žádné nové skutečnosti.

Článek

Aktuální rozhodnutí se týká řízení, které řešil městský úřad v Černošicích. Ten rozhodl, že Babiš je ve střetu zájmů a dal mu pokutu. Tu však posléze zrušil krajský úřad. Podle nejvyššího státního zástupce tento krok nebyl správný, ale správní žalobu nepodal.

Organizace Transparency International se ale obrátila na Ministerstvo spravedlnosti, aby rozhodnutí krajského úřadu znovu přezkoumalo, když i žalobce jej označil za nesprávné. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) však oznámila, že v případě vyhovění tomuto podnětu by ministerstvo porušilo zákon:

„Tvrzení Transparency International jsou zavádějící. Uvítala bych z jejich strany věcnou argumentaci než druh takového politikaření. Překvapuje mě, s jakou neznalostí zákona byl tento podnět připraven. Je s podivem, že právníci této organizace nevědí, že kdybychom vyhověli jejich požadavku, porušili bychom zákon.“

Ministerstvo spravedlnosti také argumentuje tím, že Transparency nepředložila nové důkazy.

„Vyrozumění Nejvyššího státního zastupitelství z 22. července 2020, kterým TI nyní doplnila podání, dle názoru Ministerstva spravedlnosti není důvodem pro zahájení přezkumného řízení, neboť nepřináší žádné nové poznatky o pravomocně skončené věci. Iniciovat vydání rozhodnutí soudu, které by rozhodnutí Středočeského kraje mohlo zvrátit, přitom bylo v kompetenci právě Nejvyššího státního zastupitelství, které se rozhodlo této kompetence nevyužít,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí Ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Řepka také zmiňuje, že už v říjnu 2019 dospělo ministerstvo k závěru, že rozhodnutí odvolacího správního orgánu nebylo vydáno v rozporu s právními předpisy.

Černošice chtěly dát Babišovi pokutu

Premiér Andrej Babiš čelí podezření, že stále disponuje vlivem ve firmách spadajících pod holding Agrofert, a porušuje tak zákon o střetu zájmů. Městský úřad v Černošicích, který byl v první instanci k případu příslušný kvůli premiérovu místu bydliště, střet zájmů u Babiše shledal a vyměřil mu loni v lednu pokutu. Babišovi právníci se odvolali a krajský úřad Středočeského kraje dospěl k názoru, že přestupek se nestal, a řízení pravomocně zastavil.

Transparency International vznesla druhý podnět k přezkoumání rozhodnutí Středočeského kraje letos na začátku srpna. Opírá se v něm především o vyjádření nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který označil rozhodnutí krajského úřadu za nesprávné. Správní žalobu však nepodal, protože v případu neshledal veřejný zájem.

Reklama

Doporučované