Hlavní obsah

Ministerstvo chce, ať je maturita z matematiky za tři roky povinná. Každý čtvrtý z ní propadne

Na jaře roku 2022 by měla mít maturita z matematiky povinná.

Reklama

Novela školského zákona počítá také s tím, že slohy budou opět hodnotit zástupci školy, kam studenti chodí.

Článek

Ministerstvo školství dokončilo návrh zákona, který změní podmínky při maturitních zkouškách.

Novela počítá s tím, že by studenti za tři roky na jaře nově maturovali povinně z matematiky. V současné době si mohou matematiku zvolit jako druhý předmět – vedle cizího jazyka.

A ti, kteří si ji dnes vyberou, nejsou příliš úspěšní. Třeba v loňském roce propadl téměř každý čtvrtý student. A dalších skoro pětadvacet procent z ní dostalo čtyřku.

V návrhu školského zákona, který Seznam získal a který je v současné době v připomínkovém řízení, ministerstvo uvádí, že chce, ať od jara 2022 studenti maturují ze tří předmětů: češtiny, cizího jazyka a právě matematiky.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) přitom už dříve například v České televizi uvedl, že se bude ještě diskutovat o obsahu maturity z matematiky. Bude se řešit třeba to, zda nenastavit dvě úrovně obtížnosti. Podle Plagy je navíc potřeba změnit i samotnou výuku matematiky.

Děti nemusí rozumět matematice, ale vzorečkům, říká odborník. Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Již o rok dříve měla být původně povinná matematika při maturitní zkoušce pro žáky gymnázií. Ministerstvo školství ale nakonec od tohoto záměru upustilo. Změna se dotkne všech škol najednou.

„Tím by nevznikl jeden ‚přechodový‘ rok, ve kterém by všichni žáci museli konat povinně zkoušku z cizího jazyka bez možnosti volby matematiky,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Výjimkou budou jen umělecké, zdravotnické a sociální obory. Jejich studenti budou dál skládat maturitní zkoušky ze dvou předmětů. „A to z českého jazyka a literatury a cizího jazyka,“ uvedlo Ministerstvo školství v návrhu zákona.

Podle předsedy školského sněmovního výboru a poslance Václava Klause mladšího (ODS) by se měla povinná maturita z matematiky zavést co nejdříve.

Naopak senátor Jiří Růžička (TOP 09 + STAN), který byl řadu let ředitelem pražského Gymnázia Jana Keplera, říká, že je tento krok nešťastný.

„Matematika je velice důležitý, v mnoha ohledech nenahraditelný obor. Měli bychom ho proto vyučovat co nejlépe, ale chybí nám učitelé, látka je přetížená a studenti ji nestačí procvičit a výsledek u maturit je pak katastrofální,“ uvedl Růžička.

Duel: Nezvládnutá maturita z matematiky. Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

Už od roku 2021 by však mělo dojít k další změně. Podle návrhu budou slohy vyjmuty ze státních maturit a opět je budou hodnotit školy.

„Reaguje se tak mimo jiné na kritiku části laické i odborné veřejnosti, že písemné práce jsou hodnoceny anonymně bez znalosti specifik písemného projevu dotyčného žáka v průběhu středního vzdělávání,“ zdůvodňuje Ministerstvo školství.

Tuto změnu přitom podporují i opoziční poslanci. Například Petr Gazdík (STAN), který je zároveň členem sněmovního školského výboru.

„Převedení písemných prací opět do gesce škol je velmi rozumné a výrazně efektivnější. Znám případ studenta, který byl vynikající, ale z písemné práce dostal čtyřku. Dnes studuje žurnalistiku. Z toho je vidět, že něco bylo špatně,“ uvedl Gazdík.

Podobný názor má také další poslanec ze školského výboru Lukáš Bartoň (Piráti). Nesouhlasí ale s tím, aby byla matematika povinná.

„Nejen vzhledem k alarmujícím výsledkům zkoušky z matematiky jako nepovinného předmětu považujeme její zařazení mezi povinné předměty při současné náročnosti za špatný krok,“ prohlásil Bartoň.

Podle Lednové jsou však obě změny v maturitách ve stadiu přípravy novely zákona. A kdy by se tímto bodem měla zabývat vláda, není v současné době ještě jasné.

Reklama

Doporučované