Hlavní obsah

Ministerstvo chce zlevnit léčebné konopí. Stát by hradil 75 procent ceny

Ministerstvo chce zlevnit léčebné konopí. Stát by hradil 75 procent ceny.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví chce zlevnit léčebné konopí pro pacienty. Většinu nákladů by měl podle výroku ministra zaplatit stát. Šlo by o 75 procent ze současné ceny. Pacienti, kterým léčebné konopí pomáhá, ovšem jeho rozhodnutí kritizují. Náklady na léčbu budou podle nich i nadále likvidační.

Článek

Cena za gram léčebného konopí v lékárně stojí až 170 korun za gram, u konopí z černého trhu je přitom cena téměř poloviční. Pacienti jsou tedy často odkázáni na nelegálně pěstované konopí. Ministerstvo chce proto od jara tohoto roku pacientům pomoci. Stát by měl platit 75 procent ceny.

„Uvědomujeme si, že v současné době může být pro pacienty cena léčebného konopí významně zatěžující. Cílem je, aby pacientům, pro které je doplňková léčba léčebným konopí přínosem, nebyla ekonomicky nedostupná,” uvedla mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. „Ministerstvo zdravotnictví proto chce pacientům do určitě výše na jejich léčbu přispět. Uvažujeme o příspěvku pro pacienty až do výše 75 procent,“ dodala mluvčí.

Pacientský spolek Kopac, který pomáhá lidem odkázaným na léčebné konopí, je ovšem k takovému kroku skeptický. Náklady pro pacienty budou podle ředitelky organizace Kopac i nadále likvidační. Výrok ministra vnímá jako prázdné gesto.

Finanční náročnost léčby dokládá příběh pacientky s roztroušenou sklerózou Martiny Kafkové, která užívá denně šest gramů konopí denně. Kdyby její otec nepěstoval konopí nelegálně, léčba by ji stála 36 tisíc. Podle plánované změny by ale měla platit „jen“ devět tisíc korun. Shodnou částku přitom pobírá jako invalidní důchod.

Reklama

Doporučované