Hlavní obsah

Ministerstvo chystá kampaň na očkování proti chřipce. I tady Česko zaostává

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Proočkovanost Česka proti chřipce je oproti průměru Evropské unie nízká. Ministerstvo zdravotnictví to chce změnit a mimo kampaně na očkování proti covidu-19 chce propagovat i očkování proti chřipce.

Článek

V Česku zemře na chřipku průměrně 1500 až 2000 lidí ročně. Nezdá se to jako nijak vysoké číslo. Významný počet úmrtí je ale možné popsat jinak. Chřipka byla doposud jedinou nákazou, kterou bylo možné v přímém přenosu sledovat i na datech celkové úmrtnosti. S nástupem chřipkové sezóny zkrátka začne nevyhnutelně růst také počet mrtvých. Tenhle primát dokázal chřipce sebrat až covid-19.

S chřipkou mohou zvlášť starší lidé skončit na intenzivním lůžku nemocnice stejně jako s koronavirem. Proočkovanost proti chřipce je ale v Česku dlouhodobě nízká a nedosahuje ani zdaleka počtu vakcinovaných proti covidu-19. V roce 2019 si nechalo vakcínu aplikovat 23 procent lidí nad 65 let. Průměr Evropské unie je přitom 42 procent. Oproti tomu proti covidu je v Česku podle posledních dat naočkováno 82 procent lidí nad 65 let.

„Chceme očkování proti chřipce podpořit i určitou kampaní, která bude v následujícím období skutečně viditelná. Aby lidé nezapomínali na to, že kromě covidu je tady i chřipka,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Jeho úřad proto chystá propagaci očkování v ordinacích praktických lékařů a v domovech pro seniory. Ministerstvo zdravotnictví chce pak vakcinaci podpořit také rozhlasovými spoty a plakáty ve veřejné dopravě.

Loni tuto propagaci za stát odvedl covid-19. Jelikož na podzim nebylo stále dostupné očkování proti koronaviru, někteří lidé se nechali vakcinovat alespoň proti chřipce. Zatímco v roce 2019 se muselo zlikvidovat asi 40 tisíc balení, o které nebyl zájem, loni neuspokojilo poptávku ani dodatečných 20 tisíc dávek nad dojednaných 860 tisíc vakcín. I když vakcína proti chřipce samozřejmě nechrání proti koronaviru, s epidemií covidu-19 může stejně pomoci.

„Doporučujeme, aby očkování proti chřipce bylo nadále podporováno jako ústřední opatření, protože dosud získané důkazy, i když omezené, naznačují, že může být velmi prospěšné pro zvládnutí koronavirové pandemie, například usnadněním diferenciální diagnostiky a zabráněním přetížení zdravotnických služeb a nemocnic v souvislosti s chřipkovými infekcemi,“ upozornil už v loňském článku mezinárodní tým odborníků. A platí to i letos.

Díky očkování se zkrátka tolik nezaplní lůžka jednotek intenzivní péče a nemocnice nebudou muset řešit souběh chřipky a covidu-19. Třeba během vrcholu chřipkové sezóny v roce 2009 nezůstalo v nemocnicích ani jedno akutní místo volné.

Loni přitom v Česku nebyl Národní referenční laboratoří zaznamenán ani jeden případ chřipky, vytlačil ji covid a přísná protipandemická opatření. Na to se ale letos s rozvolněním už tolik počítat nedá, a tak se mohou obě nemoci šířit poprvé najednou. I proto do Česka míří ještě o 20 procent více dávek chřipkových vakcín než loni. Celkem budou moct lékaři naočkovat 1,08 milionu lidí.

„Jiné infekční nemoci nevymizely. Výskyt některých se pouze v různé míře utlumil. To je i případ chřipky. Její výskyt se v Evropě loni bezprecedentně snížil o více než 99 procent. Celosvětové záchyty chřipky se ale v posledních týdnech zvyšují. Z toho je jasné, že chřipka o své místo na slunci opět bojuje a jistě ho dosáhne,“ předpovídá vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl s tím, že však nelze dopředu predikovat, jak závažná letošní sezona bude. Někteří odborníci očekávají, že chřipka udeří silněji právě proto, že se s virem většina populace loni vůbec nesetkala.

Test u lékaře bude běžnou praxí

Se souběhem chřipky a koronaviru se budou muset vyrovnávat hlavně praktičtí lékaři. Do jejich ordinací došlo dosud asi 300 tisíc dávek vakcín. Zbytek je možné očekávat v následujících týdnech.

„Větší část dodávek bude přicházet od začátku října. Předpokládáme, že všechno proběhne tak, jak má, a i zájem pacientů o očkování bude vysoký,“ říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Ministerstvo zdravotnictví pro praktické lékaře také chystá metodiku, podle které se budou řídit při vyšetřování pacientů. Jak chřipka, tak covid-19 mají totiž velmi podobné příznaky. Jasno tak lékaři budou mít až po tom, co pacient absolvuje v ordinaci test.

„Pracuje s tím nový doporučený postup, který by měl být v tomto týdnu zveřejněn i na stránkách Ministerstva zdravotnictví. Ten říká, že každý pacient s respiračním infektem by měl být v ordinaci praktického lékaře pro dospělé v optimálním případě během vyšetření zároveň otestován antigenním testem,“ vysvětluje nový postup předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Jako prevenci před chřipkou i covidem-19 také praktičtí lékaři velmi doporučují očkování. Proti covidu ho mají hrazené z veřejného zdravotního pojištění všichni. Na chřipku se mohou pak nechat zdarma očkovat lidé nad 65 let a chronicky nemocní pacienti. Ostatní lidé mají možnost využít zpětnou úhradu nákladů z fondu prevence své zdravotní pojišťovny.

Reklama

Doporučované