Hlavní obsah

Ministerstvo financí chce zrušit zmrazení nájemného u bytů

Foto: vlada.cz

Ministryně financí Alena Schillerová.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo financí navrhne zrušit mimořádné opatření, kterým vláda zmrazila nájemné bytů.

Článek

Opatření vláda zavedla 23. dubna. Podle úřadu už nehrozí zneužití postavení pronajímatele. Vyplývá to z návrhu připraveného pro jednání vlády, který má ČTK k dispozici.

Ministerstvo v něm uvádí, že moratorium se zavádělo s ohledem na sníženou mobilitu obyvatel, omezené možnosti provádění prohlídek a omezené možnosti stěhování v době koronavirové epidemie.

Omezení možnosti stěhování nyní podle ministerstva pominulo. „Již nehrozí ani zneužití silnějšího postavení pronajímatele vůči nájemníkovi, který si nyní může volně vybírat ze široké nabídky bytů k pronájmu,“ zdůvodnil úřad návrh.

Moratorium kritizovala část opozice. Třicítka senátorů v polovině května navrhla Ústavnímu soudu, aby ho jako nepřiměřené zrušil.

Ministerstvo v návrhu na zrušení moratoria konstatuje, že ačkoliv některá mimořádná opaření proti šíření nemoci nadále platí, skončil už nouzový stav a také už není omezen volný pohyb osob.

Prohlídky už probíhají

„Dle informací ministerstva pro místní rozvoj z realitního trhu probíhají opět prohlídky bytů a zvyšuje se počet uzavřených smluv. Oborová sdružení pronajímatelů i nájemníků společně deklarují ministerstvu financí i ministerstvu pro místní rozvoj, že v současné době není v zájmu majitelů domů nájemné zvyšovat, a to ani u nově uzavíraných nájemních smluv,“ uvádí materiál. Konstatuje také, že ministerstvo pro místní rozvoj se zrušením moratoria souhlasí.

Při zmrazení cen v druhé polovině dubna vláda uvedla, že moratorium bude automaticky ukončeno ke dni, kdy budou zrušena mimořádná opatření. Avizovala současně, že ho případně může ukončit i dříve, pokud to uzná za vhodné. Opatření kabinet přijal v návaznosti na zákon, podle kterého nájemníci bez příjmů nebudou moci dostat výpověď kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné nájemné ale budou muset splatit do konce roku.

Reklama

Doporučované