Hlavní obsah

Ministerstvo dlužilo Babišovu exnáměstkovi přes 600 tisíc. Navrhl exekuci, úřad zaplatil

Foto: Profimedia.cz

Ondřej Závodský skončil jako náměstek na Ministerstvu financí po nástupu Aleny Schillerové.

Reklama

Bývalý náměstek ministra financí Ondřej Závodský se kvůli nevyplacenému odbytnému obrátil na exekutora. Úřad Aleny Schillerové mu půlroční vyrovnání po jeho propuštění vyplatil dnes.

Článek

653 910 korun. Taková je výše odbytného, které Ondřeji Závodskému loni v říjnu přiznalo Ministerstvo financí.

Úřad s ním tehdy na základě rozhodnutí státního tajemníka rozvázal služební poměr. A to kvůli tomu, že se Závodského po šesti měsících od odvolání z postu odborného náměstka „nepodařilo převést na jiné vhodné služební místo“.

Jenže rozhodnutí je už od poloviny letošního února pravomocné a Babišovu exnáměstkovi peníze stále nepřicházely.

Minulý týden v pátek proto podal návrh na nařízení exekuce. „Rozhodnutí ministerstva, které mi tyto prostředky přiznává, je samo exekučním titulem. Není už k tomu proto potřeba ani rozhodnutí soudu,“ uvedl v pondělí Závodský.

Mluvčí Ministerstva financí dnes doplnil, že k 1. dubnu byla částka zaplacena.

„Odbytné bylo na základě pravomocného rozhodnutí o skončení služebního poměru vyplaceno ke dni 1. duben 2019,“ napsal po zveřejnění článku Michal Žurovec.

Závodský se přitom s ministerstvem soudí i kvůli samotným důvodům, proč přišel o práci. Jako odborný náměstek na Ministerstvu financí totiž skončil v roce 2017 poté, co v čele úřadu stanula Alena Schillerová (za ANO). Ta v rámci rozhodnutí tehdejší vlády bez důvěry zahájila vlnu čistek, takzvaná systematizace stála místo více než 70 úředníků.

Podle Závodského, který funkci náměstka ministra financí Andreje Babiše zastával jako nominant tehdejší vládní strany KDU-ČSL, stály za jeho odchodem politické důvody. Krátce před svým odvoláním totiž nechal prověřit nájemní smlouvu ministryně Aleny Schillerové, která v roce 2017 bydlela ve státním bytě v centru Prahy jen za 5 tisíc korun. A zahájil také prověrku, na kterých státních pozemcích hospodaří někdejší Babišova společnost Agrofert.

Závodský v žalobě zpochybnil i zákonnost takového rozhodnutí – podle nálezu Ústavního soudu totiž vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny nemůže v rámci systematizace vykonávat nevratné změny.

Ministryně Schillerová však politické důvody Závodského odvolání odmítla. „Zmiňovaná šetření probíhají a jsou v gesci příslušných útvarů, jsou prováděna řádně, v souladu se všemi právními přepisy,“ uvedla loni v únoru.

Závodský byl od 1. dubna 2018, kdy jeho odvolání nabylo účinku, oficiálně postaven mimo službu. Jeho služební poměr tím ale nezanikal – podle zákona má takový zaměstnanec půl roku na to, aby se v rámci státní správy přesunul na obdobnou pozici. Do té doby od státu pobírá 80 % svého běžného platu.

Nové místo se ale nenašlo. „Usiloval jsem například o uvolněný post náměstka pro řízení daní a cel nebo o místo v majetkové sekci na Ministerstvu obrany. Nicméně pokaždé mi nakonec bylo oznámeno, že pro toto místo nejsem vhodný,“ popsal Závodský.

Ten nyní pracuje v Nadačním fondu pro boj s korupcí: „Můj případ je jeden z mnoha těch, které dokazují, že se stát zbavuje odborníků. A že na jejich místa dosazuje náměstky, kteří vyhovují politicky.“

Spolu se Závodským se proti tzv. systematizaci na ministerstvech dříve bouřili i další úředníci z různých resortů. Například další z vyhozených náměstků – Tom Philipp – se měl dokonce po půl roce od propuštění jako náměstek na Ministerstvo zdravotnictví vrátit. Jenže poté, co jej na tuto funkci zařadil zástupce tajemníka úřadu, zasáhl náměstek ministra vnitra Josef Postránecký a jeho nominaci zrušil.

Stejně jako Závodský i Philipp se kvůli případu loni v létě obrátil na soud.

Reklama

Doporučované