Hlavní obsah

Ministerstvo financí varuje před výběry z bankomatu v zahraničí v českých korunách

Jak na peníze v zahraničí? Ministerstvo financí varuje před výběry ze zahraničních bankomatů v českých korunách, Janek Rubeš má pro vás další rady.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo financí dnes varovalo před využíváním tzv. dynamické konverze při výběru z bankomatu nebo platbě kartou v zahraničí. MF o tom informovalo na internetu.

Článek

Dynamická konverze (DCC) spočívá v okamžitém převodu účtované částky na měnu, ve které je veden bankovní účet klienta. Nabízí tak úhradu transakce přímo v českých korunách, nikoliv v měně dané země. Podle MF je ale výhodnější si nechat transakci vyúčtovat v místní měně.

„Pokud se na platebním terminálu či v bankomatu zobrazí nabídka služby DCC, je zpravidla výhodnější odmítnout a pokračovat bez směny, tj. platit v místní měně,“ uvedlo MF.

Služba DDC se podle MF jeví na první pohled výhodně, neboť zákazník ihned ví, kolik po přepočtu zaplatí. Směnný kurz je ale ve většině případů méně výhodný než následná konverze provedená bankou klienta. Kurz převodu měny totiž určuje společnost, která daný platební terminál nebo bankomat provozuje.

Problematiku DDC řešila i Evropská komise, která v březnu přijala nové evropské nařízení. Od dubna 2020 tak budou bankomaty muset zákazníkovi ukázat nejen kurz, kterým je prováděn přepočet, ale i odchylku od středového kurzu Evropské centrální banky a některé další informace.

Reklama

Doporučované