Hlavní obsah

Ministerstvo má pomocníky za 100 milionů. Přesto nestíhá klíčové IT zakázky

IT zakázky na Ministerstvu práce a sociálních věcí mají zpoždění.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Čtyři roky se snaží na Ministerstvu práce a sociálních věcí „přesoutěžit” známé průšvihové IT systémy na výplatu dávek. Pořídilo si na to externisty za 100 milionů. A stejně jsou stamilionové zakázky ve skluzu, kritizují poslanci.

Článek

Začalo to v roce 2012 tím, že na úřadech práce padaly počítače. Pak přišlo zatčení náměstka ministra práce. A konec i jeho šéfa - ministra práce Jaromíra Drábka z TOP 09.

Kvůli známé zakázce na zajištění výplaty dávek, která byla i podle pozdějších kontrol předražená a podle soudních verdiktů zmanipulovaná.

Čtyři roky se snažilo ministerstvo tyto zakázky - jak se říká - přesoutěžit. Tedy vybrat pro strategické systémy, přes něž tečou miliardy měsíčně, nové dodavatele. Ačkoli si na pomoc zjednalo externí pracovníky za 100 milionů, stejně nestíhá. Přestože slibovalo, že vše zvládne za pomoci vlastních zaměstnanců.

Nové systémy měly podle původních plánů pracovat od 1. ledna tohoto roku. Trpělivost došla už i odcházejícím poslancům sociálního výboru Sněmovny, kteří nedávno konstatovali, že hotovo není téměř nic.

Ministerstvo to vysvětluje složitostí zakázek. A stamilionové náklady na externí pomocníky s tím, že špičkoví IT odborníci nechtějí na úřadě pracovat za nízké tabulkové platy.

Reklama

Doporučované