Hlavní obsah

Až vyhrknou slzy. Hygienička popsala, proč se netestovat na COVID-19 soukromě

Foto: Profimedia.cz

Měření cestujících na letišti.

Reklama

Hygienici nedoporučují testy na koronavirus na soukromých klinikách. Výtěr musí být hrubý, aby měl smysl. Ještě několik dní po nakažení navíc vyšetření nemusí nákazu odhalit.

Článek

Testy kvůli případné nákaze koronavirem se nebudou dělat už jen lidem, kteří se vrátili z vybraných rizikových oblastí. Zdravotníci je provedou všem lidem, pokud to stanoví lékař či hygienik. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„Rozhoduje to epidemiolog na krajské hygieně,“ upřesnila pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. „Situace se mění každým dnem. Například provincii Trentino (kde se zřejmě nakazila paní z Prahy 6, pozn. red.) už teď budou vyhodnocovat vážněji. Epidemiologové sledují stránky WHO, které jsou aktualizované každý den. V Itálii se rozšiřují oblasti, které začínají být rizikové, nicméně už je nemůžeme všechny vyjmenovat.“

Dosud platil algoritmus, který pro hygienické stanice vypracovalo Ministerstvo zdravotnictví. Odborníci na infolince posílali na vyšetření do vybraných laboratoří pouze osoby, které se pohybovaly v některé z rizikových oblastí, a zároveň naměřili teplotu nad 38 stupňů Celsia.

Ve středu se nakažená žena z Prahy 6 nechala testovat na soukromé klinice. Několik dní předtím přijela z italské provincie Trentino. Na lince Státního zdravotního ústavu jí sdělili, že nepobývala v rizikové oblasti. Ministerstvo trvá na tom, že lidé s podezřením na nákazu koronavirem mají kontaktovat laboratoře doporučené Státním zdravotním ústavem.

„Takových laboratoří je zatím pět. Budou se ještě rozšiřovat, nicméně ty kapacity jsou dostatečné. V tuto chvíli můžeme otestovat 600 vzorků denně. Od začátku té nákazy jsme přitom otestovali 407 lidí. Především je ale pod kontrolou kvalita. Nemůžeme zabránit tomu, aby laboratoře, které mají certifikát kvality, testy prováděly, nicméně vždycky musí proběhnout potvrzení v národní referenční laboratoři,“ řekla Štěpanyová.

Až pacientovi z očí slzy vyhrknou

Ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová pro Seznam Zprávy vysvětlila, proč se státní hygienici dívají skepticky na vyšetření na soukromých klinikách.

„Metodika odběru je taková, že musíte mít hluboko do nosohltanu zasunuté odběrové štětičky. Ve starých učebnicích bylo popisováno, že výtěr se musí udělat tak, až pacientovi z očí slzy vyhrknou. Musí to být takový, řekla bych, hrubý výtěr, aby vůbec se dokázala odebrat ta správná hmota, která se potom vyšetřuje. Jakmile by se vyšetřil výtěr, který se udělá jen z vchodu do nosu, tak by ten výtěr mohl být negativní. U té paní z Prahy 6 bylo štěstí, že měla vysokou virovou nálož, což nemá každý,“ řekla Jágrová.

„Také je třeba odběr provést ve správnou dobu. Pokud bychom na hranicích vyšetřili všechny, kdo se vrací z Itálie, tak by to vyšetření bylo naprosto nevypovídající, naprosto vyhozené peníze. Spousta lidí onemocní za tři dny, za pět dní, a ten negativní výsledek by jim dával pocit, že jsou zdraví,“ dodala.

Hygienická stanice hlavního města Prahy se potýká s náporem lidí, kteří se kvůli obavám z nákazy koronavirem snaží dovolat na jednu z jejích telefonních linek.

„Máme čtyři telefonní linky, 38 zaměstnanců se střídá téměř v nepřetržitém provozu,“ řekla Jágrová. „Nejsme schopní zprovoznit další telefonní linku. Samozřejmě, že ti lidé musejí čekat. Já bych byla ráda, kdyby nečekali, ale já už nemám koho tam postavit. U nás už vyřizuje dotazy i vrátný.“

Nakažená paní z Prahy 6 podle ní volala na linku Státního zdravotního ústavu, kde jí řekli, že se má obrátit na linku hygienické stanice. Zkoušela tři linky a nemohla se dovolat, nakonec jí údajně byla doporučena soukromá laboratoř, na kterou se obrátila.

„Postupovala tak, jak by postupovat měla,“ řekla Jágrová. „Když se nedokázala spojit s někým z nás, tak zavolala do soukromé laboratoře, kde jí provedli výtěr. Protože tam byla vysoká virová nálož, tak to vyšetření vyšlo pozitivní. Kdyby to bylo vyšetření u někoho, kdo není v takové akutní fázi onemocnění, tak by pozitivní být nemuselo. Proto my velmi varujeme před tím, aby se lidé nechávali sami testovat.“

Paní z Prahy 6 nechala testovat také zbytek rodiny. U tří dětí je výsledek vyšetření negativní, v základní škole tedy nikoho nakazit nemohly. U dospělých musí výsledky testů potvrdit další vyšetření.

Reklama

Doporučované