Hlavní obsah

Ministerstvo objednalo respirátory od firmy, po které pátral Interpol

Foto: FranciscoMarques, Shutterstock.com

Ředitel Transparency International David Ondráčka vyzývá k tomu, aby policejní složky veškeré obchody s ochrannými zdravotnickými pomůckami prošetřily.

Reklama

Státu měla dodat roušky a respirátory za 300 milionů. Firma s utajeným vlastníkem ve středoamerickém Belize se však dostala pod lupu mezinárodního vyšetřování. Interpol zjistil, že její belizský majitel byl už před lety rozpuštěn.

Článek

Prázdné sklady a minimální zásoby ochranných zdravotnických pomůcek způsobily, že stát musel kvapně a bez větší kontroly nakupovat tuny čínského zboží za miliardy korun. Už vyšlo najevo, že některé dodávky byly zbytečně drahé, některé pak dodaly firmy s pochybnou historií.

Jedním z takových případů je i příběh firmy De Sol Investment s utajeným vlastníkem z karibského daňového ráje Belize, která měla Ministerstvu zdravotnictví dodat tři miliony respirátorů za 300 milionů korun.

Seznam Zprávy zjistily, že dodavatel byl součástí vyšetřování obchodů s padělky, kvůli čemuž jej prověřovala i mezinárodní policejní instituce Interpol.

Na skutečnost, že dodavatel ochranných pomůcek mohl být zapleten do podivných obchodů a že byl prověřován Interpolem, upozornily Seznam Zprávy minulý týden Ministerstvo zdravotnicví. Resort v reakci oznámil, že od objednávky u společnosti De Sol Investment ustoupil.

„Dodané respirátory typu FFP2 neprošly testy u Výzkumného ústavu bezpečnosti práce. Skutečnost, ze společnost sleduje Interpol, nám není známa,“ uvedl resort.

Spojka za mřížemi

Firma De Sol Investment byla součástí skupiny, kterou české bezpečnostní složky v roce 2019 sledovaly a monitorovaly kvůli podezření, že obchoduje s padělky. V rámci pátrání se pozornost snesla i na inkriminovanou firmu, která od Ministerstva zdravotnictví získala na začátku dubna zakázku za 300 milionů korun.

České vyšetřovatele zajímalo, kdo je koncovým vlastníkem společnosti DeSol Ltd. sídlící v Belize City. Ta je mateřskou společností české „dcery“ De Sol Investment zastupované jednatelem Štefanem Püspökim. Jelikož se pátrání odehrávalo ve Střední Americe, obrátila se česká strana na Interpol.

„Belizští kolegové sdělují, že společnost byla do registru společností zapsána 3. srpna 2010 a že byla 1. ledna 2015 z registru vyřazena. Od ledna 2018 je společnost DeSol Ltd. považována za povinně rozpuštěnou, jelikož neplatila poplatky,“ píše se v dokumentu Interpolu, do kterého Seznam Zprávy nahlédly.

Jinými slovy: vlastník firmy, které se podařilo uzavřít (byť později zrušený) obchod se státem, není podle zjištění Interpolu v Belize už aktivní a od roku 2018 je tamními úřady považován za rozpuštěný.

Z dokumentů dostupných v české sbírce listin lze vyčíst, že belizskou schránku zastupoval podnikatel Michal Kovalčík. Na tohoto muže narazily české bezpečnostní složky při odposleších, když se zajímaly o podezřelý řetězec firem. Zjistilo se však, že s kolegy z firmy komunikoval z poněkud neobvyklého místa - z vězení.

Vyšetřovatelé ze zmíněné komunikace udělali závěr, že Kovalčík byl stěžejní postavou firem patřících do struktury belizské DeSol Ltd.. V Česku jí vedle De Sol Investment patří i firma De Sol Credit. Vyšetřování českými institucemi však skončilo koncem roku 2019 u ledu.

Seznam Zprávy v rámci pátrání po firmě De Sol Investment zjistily, že její jednatel Štefan Püspöki, podle Radiožurnálu bývalý svářeč s jedenácti exekucemi, spolupracuje s právničkou Rebekou Židuliakovou z advokátní kanceláře AK Pekárková.

Advokátka však přesnou oblast spolupráce říci nechtěla, pouze uvedla, že její kancelář firmu De Sol Investment zastupovala.

„Jsem zaměstnanec advokátní kanceláře, která mu (Štefanu Püspökimu - pozn. red.) poskytuje advokátní služby. Není v mé působnosti vyjadřovat se k jeho činnostem,“ uvedla Židuliaková.

Redakci poskytla na jednatele Püspökiho e-mailový kontakt. Na něj redakce zaslala dotazy týkající se zrušené zakázky a prověřování Interpolem, avšak ani přes opakovanou výzvu nikdo nereagoval.

Špatná komunikace státu

Případ firmy De Sol Investment je podle šéfa české pobočky Transparency International Davida Ondráčky příkladem, že by úřady měly více komunikovat, aby se příště Ministerstvo zdravotnictví mohlo dostat efektivněji k informacím, které mu teď scházely.

„Širší problém je špatná komunikace složek státu mezi sebou, včasná výměna informací moc nefunguje, varování se mnohdy ignorují. Stát má řadu institucí a stojí hodně peněz, musí spolupracovat a nehrát svoje poziční hry,“ řekl Seznam Zprávám Ondráčka.

Ředitel Transparency International vyzývá k tomu, aby policejní složky veškeré obchody s ochrannými zdravotnickými pomůckami prošetřily. „Nákupy pofiderním firmám musí hned skončit a být prošetřeny. Posílat přes výjimky stamiliony do anonymních offshorek snad ani nemůže být jen nedbalost,“ dodal Ondráčka.

Reklama

Doporučované