Hlavní obsah

Ministerstvo odvolalo šéfa hygieny v Plzni, ale zbavit se ho nedokáže

Foto: Deník.cz

Přemysla Tomašuka už podruhé odvolali z funkce ředitele hygieny v Plzni. Dokáže se zase vrátit?

Reklama

Ředitel plzeňské hygieny si podle auditů dělal, co chtěl: povyšoval lidi bez ohledu na zákon, jezdil služebním autem na soukromé cesty. Ministerstvo se ho snaží už podruhé zbavit funkce.

Článek

Před dvěma lety si Přemysl Tomašuk, ředitel krajské hygieny v Plzni, požádal o půlmilionovou dotaci: na ministerstvu zdravotnictví to zdůvodnil tím, že nutně potřebuje nové služební auto.

Hygiena peníze dostala a pořídila Škodu Octavii. A ředitel Tomašuk ji hned začal používat i k soukromým cestám, nevedl knihu jízd, a jak později ukázaly doklady, benzin tankoval i v místech, kde v té době podle schválených služebních cest vůbec neměl být.

Jenže i přes další závažná pochybení, která zjistily pozdější hloubkové audity, se ministerstvu zdravotnictví nedaří ředitele Tomašuka zbavit. Jeho hospodařením v čele hygieny se přitom zabývá i kriminálka.

„Pro mě je to hrozně nepříjemné. Nejradši bych to měl už za sebou a v klidu odešel do důchodu,“ řekl Tomašuk v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ředitele loni v červenci odvolala z funkce kárná komise při ministerstvu zdravotnictví – stalo se to na základě podrobných kontrol, které na hygienu poslalo ministerstvo zdravotnictví.

Auditoři například zjistili, že se Přemysl Tomašuk choval v čele úřadu s nadsázkou řečeno trochu jako gubernátor. Bez ohledu na služební zákon povyšoval některé zaměstnance do vyšších platových tříd, ačkoli třídy jsou pro jednotlivé funkce jasně stanovené a měnit je smí jen vláda.

Jindy zase podle auditu rozdával mimořádné prémie zcela bez odůvodnění, což je také proti služebnímu zákonu. Odměna musí být podložená konkrétní prací, jenže ředitel Tomašuk ji v dokumentech vysvětlil jen třeba tím, že jde o dlouholetého zaměstnance.

„Ze všech výše uvedených skutečností plyne důvodné podezření na závažné kárné provinění,“ zněl pak celkový závěr kontroly. Audity a další dokumenty získaly Seznam Zprávy podle informačního zákona.

Ředitel Tomašuk se ale proti okamžitému vyhazovu z funkce ředitele i ze státní služby bránil u soudu – a vyhrál. V létě se tak vrátil zpět na ředitelské místo v Plzni.

V čem mu dal soud za pravdu, nedokázal nyní na otázky Seznam Zpráv ředitel říct. Prý všechno řeší jeho advokát. A ministerstvo se zase k jeho případu nevyjádřilo: tiskový odbor celý týden na otázky kolem tohoto případu neodpovídal a nereagoval ani na urgence.

Každopádně podle informací Seznam Zpráv zasedla ministerská kárná komise před dvěma týdny znovu. A opět – už podruhé – ředitele zbavila funkce. Zatím nepravomocně, protože ředitel se proti rozhodnutí odvolal. Není jasné, za jak dlouho bude o odvolání rozhodnuto.

„Ano, odvolali mě,“ potvrdil Tomašuk. „Ale je to dál v řízení, takže se k tomu nechci vyjadřovat,“ dodal.

Ministerstvo zdravotnictví dokonce loni po prvním odvolání z funkce podalo na ředitele Tomašuka trestní oznámení. Zatím není znám výsledek policejního prošetřování. Popsány v něm byly i další ředitelovy přešlapy, které podle ministerstva mohly připravit stát o peníze.

Dceři své zástupkyně Dagmar Šimánové ředitel pronajal prostory přímo v sídle hygieny v centru Plzně. Bez výběrového řízení. Dcera si tam zřídila fyzioterapeutickou praxi a včetně energií platila necelé dva tisíce měsíčně. Šimánová už dříve přiznala, že to byla její aktivita.

„Tady byla nevyužitá kancelář, tak jsem poprosila pana ředitele, jestli by si tu kancelář mohla pronajmout moje dcera,“ popsala Šimánová.

Seznam Zprávy také už v létě napsaly, že když Tomašuka soud vrátil do funkce, někteří zaměstnanci plzeňské hygieny začali vážně uvažovat o odchodu. A to kvůli ředitelovu stylu řízení úřadu.

Tomašuk také do minulého týdne ignoroval nařízení ministerstva, aby všech 14 krajských hygien neprodleně přešlo na systém centrálního call centra sloužícího k obvolávání nakažených koronavirem a jejich kontaktů. Call centrum je klíčová věc pro boj s epidemií.

Tomašuk nakonec po tlaku ministerstva souhlasil, že se ke call centru, s jehož pomocí je možná sledovat, kolik práce telefonisté udělají a jestli stíhají volat všem nakaženým, v Plzni připojí. Stejně jako liberecký ředitel a bývalý hlavní hygienik Vladimír Valenta, který to udělal po ostrém pohovoru u ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Už začátkem září, ještě za bývalého ministra Adama Vojtěcha (ANO), ministerstvo pohrozilo, že s řediteli, kteří budou bojkotovat call centrum, zahájí kárné řízení. A to může skončit až vyhazovem ze státní správy.

Reklama

Související témata:

Doporučované