Hlavní obsah

Ministerstvo řeklo, co se může: Kávu s sebou ne, pivo v hospodě ještě ano

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Káva s sebou – například přes výdejová okénka – se prodávat nemůže.

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) uvedl, že zákazem prodeje kávy s sebou chtěli zabránit tomu, aby se lidé procházeli s kelímky a jídlem.

Článek

V hospodě nebo v restauraci se může pivo, víno nebo další alkohol dál pít. Z kavárny si ale už kávu nebo čaj s sebou odnést nemůžete.

Ministerstvo zdravotnictví tak upřesnilo, co v praxi přináší dvě věty, které jsou uvedeny v nejnovějším nařízení proti koronaviru. To schválila tento týden vláda premiéra Andreje Babiše.

V něm se uvádí, že se zakazuje „pití alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech“. Podle dvou renomovaných legislativců Jana Wintra a Petra Bezoušky lze za „veřejně přístupné místo“ považovat třeba i restaurace nebo hospody. Tedy i tam by se podle nich neměl alkohol pít.

Jenže Ministerstvo zdravotnictví s tím nesouhlasí. Zmíněná věta se podle mluvčí ministerstva Barbory Peterové na hospody či restaurace nevztahuje.

„Výraz veřejně přístupné místo se používá pro prostory ulic, náměstí, parků, pasáží, nádraží a tak podobně,“ uvedla Peterová. „Restaurace a hospody jsou omezeně dostupná místa, záleží na jejich provozovatelích, kdy a koho tam pustí,“ doplnila.

Podle právníka Bezoušky, který je respektovaným členem Legislativní rady vlády, je však výklad podávaný ministerskou mluvčí mylný a ministerstvo má problém s pojmy.

Není totiž pravda, říká Bezouška, že se pojem „veřejně přístupné místo“ používá pro ulice nebo náměstí. To jsou podle člena Legislativní rady vlády veřejná prostranství.

„Stačí se podívat na vyhlášky měst, které regulují pití alkoholu, tam jde vždy o veřejné prostranství,“ uvedl Bezouška, který je mimo jiné i spoluautorem občanského zákoníku.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za hnutí ANO) také v pátek potvrdil to, na co Bezouška už včera upozornil. Tedy že se nově nesmí vydávat čaj nebo káva s sebou.

Důvodem je upravená věta v usnesení, kterou schválila ve čtvrtek vláda. Píše se v ní: „zakazuje prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)“.

Blatný na páteční tiskové konferenci uvedl, že tím chtěli zabránit tomu, aby se lidé procházeli s kelímky a jídlem. Káva nebo čaj v kelímku tak spadají mezi nápoje, které se nově nesmí prodávat přes okénko podobně jako alkohol.

Právník Bezouška však i na to má radu. „Kávu s sebou v kelímku kavárny dávat nesmí – holt je to na místě připravený nápoj k okamžité konzumaci –, ale mohli by vám ji nalít do termosky,“ uvedl.

Právě ministr Blatný však během této tiskové konference řekl, že navrhne vládě, aby Česko přešlo podle epidemiologického systému PES do stupně číslo 4. Což mimo jiné znamená uzavření kaváren. Ty by opět mohly fungovat jen přes výdejové okénko.

Reklama

Doporučované