Hlavní obsah

Ministerstvo řeší otevření polní nemocnice v Letňanech, pacientů přibývá

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Armáda je připravena polní nemocnici otevřít do 24 hodin.

Reklama

aktualizováno •

V prostorách pražského výstaviště v Letňanech je od loňského podzimu připravena polní nemocnice pro pacienty s koronavirem. Zatím tam ale žádného nepřijali.

Článek

Vedení Ministerstva zdravotnictví se začalo zabývat možností, že bude využívat polní nemocnici, která je od podzimního vzestupu koronavirové pandemie v Česku připravena na pražském výstavišti v Letňanech.

Dosud sice stejně jako další polní nemocnice na výstavišti v Brně nepřijala jediného pacienta, avšak změnit to může nynější další vlna koronavirové nákazy.

Variantou, že bude nemocnice v Letňanech aktivována, se začalo ministerstvo zabývat ve čtvrtek poté, co za posledních šest dní přibylo v tuzemských nemocnicích přes 1 500 pacientů s koronavirem. Aktuálně jich je přes 7 100. Za stejné období se nově nakazilo přes 62 tisíc lidí.

To, že se otevření polní nemocnice na ministerstvu řeší, potvrdil pro Seznam Zprávy ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček. Právě toto pražské zdravotnické zařízení za provoz nemocnice v Letňanech zodpovídá.

„Dnes je to v řešení na Ministerstvu zdravotnictví,“ napsal redakci Kvaček s tím, že zatím nedostali instrukce, zda nemocnice skutečně otevřena bude.

Podle vyjádření ministerstva se spuštění záložní nemocnice zvažuje. Ještě ale nebylo rozhodnuto, že se skutečně otevře.

„Zvažuje se i spuštění záložní nemocnice, ale je to krok, který je jako jeden z posledních. V případě potřeby je v průběhu dnů možné tuto nemocnici spustit. Podobně by to bylo i s nemocnicí v Brně. Zatím tento pokyn dán nebyl,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Polní nemocnici připravila v Letňanech armáda. Mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková uvedla, že vojáci dokážou zařízení otevřít za 24 hodin od doby, kdy k tomu dostanou pokyn, a poté mohou přijmout prvních až padesát pacientů.

„Což znamená, že stáhneme lékařský a zdravotnický personál ze směn, kde momentálně slouží, pak absolvuje antigenní testy a dostaví se na místo k příjmu,“ doplnila mluvčí Dvořáková.

Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany pak uvedla, že ve zdravotnickém zařízení v Letňanech slouží v současné době tříčlenná směna.

„Dohlíží na funkčnost a neporušenost vybavení a zabezpečuje vazbu na Nemocnici Na Bulovce. Prostor dále střeží příslušníci Vojenské policie,“ dodala Zechmeisterová.

Že se situace se šířením nákazy v České republice dramatizuje, dokládají kromě rostoucích čísel nakažených a hospitalizovaných také veřejná vyjádření předních expertů.

„Možná to zvládnete o prsa v Praze, ale v regionech se zdravotní péče hroutí už teď,“ uvedl na Twitteru Marián Hajdúch, který do konce loňského roku vedl na Ministerstvu zdravotnictví skupinu pro testování.

Spoluautor protiepidemického systému PES Jan Kulveit zabývající se modelováním pandemií a globálních rizik na Univerzitě v Oxfordu pak na svém facebookovém profilu napsal, že podle jeho odhadu se v Česku do léta počet obětí koronavirové pandemie zvýší na více než 30 tisíc lidí.

Ke čtvrtečnímu ránu oficiální údaje Ministerstva zdravotnictví hovořily v souvislosti s covidem o celkem 12 621 úmrtích.

Reklama

Doporučované