Hlavní obsah

Ministerstvo rozhodlo, zda musí Mynářova firma vrátit evropskou dotaci

Foto: David Malik - CNCenter A.S. / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Hradní kancléř Vratislav Mynář s novináři Seznam Zpráv nemluví. Ve starších vyjádřeních však vyslovil odhodlání bojovat o dotaci pro osvětimanský penzion do poslední chvíle. Ta se možná přiblížila.

Reklama

V uplynulých dnech ukončilo ministerstvo financí daňové řízení v případě unijní dotace pro společnost Clever Management na penzion v Osvětimanech.

Článek

Případ téměř šestimilionové dotace z Evropské unie pro firmu Clever Management hradního kancléře Vratislava Mynáře má pokračování.

V případě projektu, v souvislosti s nímž je Mynář trestně stíhán, dotační úřad před rokem tuto společnost vyzval, aby peníze dobrovolně vrátila. Mynářova firma to však odmítla.

Článek si můžete poslechnout také v audioverzi.

A tak úředníci zahájili daňové řízení. To znamená, že stát začal vrácení dotace aktivně vymáhat a mohl přitom vyměřit i penále.

Řízení skončilo. Dotační úřad rozhodl – s největší pravděpodobností v neprospěch Clever Managementu, což dokládá skutečnost, že proti rozhodnutí úředníků bylo podáno odvolání. A to až do minulého týdne řešilo ministerstvo financí.

„Daňové řízení bylo ukončeno rozhodnutím Ministerstva financí ČR dne 26. května 2021,“ uvedla pro Seznam Zprávy vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková.

Dotační úřad ROP Střední Morava obdržel rozhodnutí resortu ministryně financí Aleny Schillerové (za hnutí ANO) minulý týden. Podrobnosti, ale ani to, jak řízení ministerstva vůči Mynářově firmě dopadlo, však dotační úřad sdělit odmítl s tím, že je vázán mlčenlivostí.

Rozhodnutí v případě dotace nechce ze stejného důvodu komentovat ani ministerstvo financí. „S ohledem na povinnost mlčenlivosti bohužel nemůžeme k daňovým řízením veřejně sdělovat informace,“ uvedla Anna Vasko z tiskového oddělení ministerstva.

Jednatel firmy Clever Management Miroslav Červenka pak na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že žádné rozhodnutí od úřadů zatím nedostal. „Nemám k tomu co říct,“ prohlásil Červenka a poté telefonický rozhovor ukončil.

Majitel Clever Managementu Vratislav Mynář několik dní nebere telefon a nereaguje ani na zaslané SMS zprávy. Otázky Seznam Zpráv nechává bez odpovědi i advokát Vojtěch Sklenář, který v tomto sporu firmu Clever Management zastupoval.

Pokud by úřad ministryně Schillerové odvolání Clever Managementu nevyhověl, je možné se ještě obrátit se žalobou na soud. Mynář loni v létě pro Seznam Zprávy uvedl, že využije všech možností, aby vrácení dotace odvrátil.

„Budu do poslední kapky krve bojovat, protože jsem si na sto procent jistý, že pravda je na naší straně,“ řekl tehdy Mynář.

Daňové řízení začalo poté, co mimořádná kontrola přidělení peněz ukázala, že společnost Clever Management neměla vůbec dotaci získat. A to proto, že už dříve na stejnou stavbu poskytlo veřejnou podporu ministerstvo školství.

V dokumentech o závěrech kontroly, které mají Seznam Zprávy k dispozici, kontroloři konstatovali, že právě Vratislav Mynář jako tehdejší jednatel Clever Managementu neuvedl dotačnímu úřadu důležité informace.

A ze stejného důvodu je nyní kancléř Mynář také, jak bylo uvedeno, obviněn. A to z dotačního podvodu.

Reklama

Doporučované