Hlavní obsah

Načerno pomáhat nemůžeme. Lékaři nabídli pomoc, ministerstvo ale mlčí

Foto: Getty Images

Čeští lékaři zatím čekají, než získají status pro to, aby mohli pomáhat v nemocnicích. (Ilustrační foto)

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví zatím nereagovalo na dopis, kterým vyzval šéf lékařů Milan Kubek, aby začalo řešit případ doktorů, kteří nabídli pomoc v tuzemských nemocnicích.

Článek

Už je to devět dní, co prezident lékařské komory Milan Kubek poslal dopis teď už bývalému ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi (za hnutí ANO).

Napsal mu, že někteří čeští lékaři jsou připraveni se vrátit ze zahraničí a pomoci v tuzemských nemocnicích kvůli nárůstu počtu pacientů s novým typem koronaviru.

Zároveň ale Kubek uvedl, že o zhruba pětadvacet doktorů, kteří pracují ve Francii nebo Německu, není příliš zájem.

Nemocnice, kde chtěli vypomáhat, si podle Kubka se žádostí lékařů nevědí rady. A tak Kubek chtěl, aby Prymula začal situaci řešit a ministerstvo jim udělilo status takzvané hostující osoby, bez něhož nemohou v Česku legálně pracovat.

Kubek ve čtvrtek pro Seznam Zprávy uvedl, že žádnou odpověď na dopis pro ministra nedostali.

„Lékaři, kteří nás kontaktovali, si trochu stěžují na to, že s nimi Ministerstvo zdravotnictví nekomunikuje. Potřebují právní i finanční garance, potřebují mít potvrzení pro svého současného zaměstnavatele,“ uvedl Kubek.

„Jsou už z toho otrávení. Možná to je moje chyba, že jsem to nejdříve nekonzultoval s ministerstvem, zda má o takové zdravotníky zájem,“ doplnil.

Lékaři nabídli svoji pomoc v době, kdy desítky českých nemocnic oznámily, že jim chybí personál. A žádaly dobrovolníky, aby jim pomohli.

Navíc v těchto dnech se podle údajů lékařské komory každý den nakazí koronavirem tisíc zdravotníků. O uplynulém víkendu jich bylo přes 13 tisíc, z toho 2582 lékařů.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Jan Brodský napsal, že oni nasazení českých lékařů nekomplikují. „Ministerstvo zdravotnictví prozatím neeviduje větší zájem o status takzvané hostující osoby,“ doplnil.

Na dotaz, proč však ministerstvo na dopis Kubka nereagovalo a proč lékařům neudělilo potřebný status, náměstek ministra Aleksi Šedo zatím neodpověděl.

Po nástupu nového ministra zdravotnictví Jana Blatného by se situace mohla posunout. Na první tiskového konferenci uvedl, že sám několik let v zahraničí pracoval. „Vím, že člověk nikdy nezapomene, odkud přišel,“ řekl Blatný. „Věřím, že ti, kteří výzvu pana Kubka vyslyší, tu pracovat mohou a určitě pomůžou,“ dodal.

Podle Kubka zmíněné povolení potřebují lékaři jako pojištění v případě, že by se v Česku dopustili při léčbě nějakého odborného pochybení, případně by se nakazili koronavirem.

„Nemůžeme očekávat, že sem přijedou protiprávně, načerno na brigádu. To nejde. Kompetence k tomu má pouze Ministerstvo zdravotnictví,“ dodal Kubek.

Reklama

Doporučované