Hlavní obsah

Ministerstvo selhalo, nechalo lidi napospas hoaxům o očkování, říká expertka

„Ministerstvo selhalo, nechalo lidi napospas hoaxům o očkování,“ říká expertka na dezinformace o očkování Ludmila Hamplová.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hoaxy o očkování se rychle šíří internetem. Objevují se domněnky, že vakcína například mění strukturu DNA nebo že je jejím cílem vyhubit lidstvo. Jde ale o nesmysly. Proč se takové domněnky šíří? Vysvětluje Ludmila Hamplová.

Článek

Konspirační teorie o Billu Gatesovi, 5G sítích či „zločinecké“ WHO coby údajných největších hybatelích pandemie se hluboko zakořenily na českém internetu už zpočátku epidemie. Obzvlášť pak na Facebooku.

„Nově“ se k nim přidaly i hoaxy o očkování proti koronaviru. Proč? A kdo tyto zprávy šíří? O tom Seznam Zprávy mluvily s odbornicí na dezinformace o očkování Ludmilou Hamplovou, autorkou Zdravotnického deníku.

Podle ní jsme v situaci, kdy se hoaxy objevují ještě intenzivněji než kdy dřív.

„Ale je potřeba říct, že dezinformace o očkování a zdraví nejsou nic nového - je to něco, co jsme zažívali už předtím, teď pouze narůstá intenzita a zároveň, což je velmi špatně, se dezinformace dostávají do veřejného prostoru a mají reálný vliv na rozhodování lidí. Nebo bohužel třeba i na rozhodování politiků či lidí, kteří jsou v pozici, kdy ovlivní životy jiných,“ říká v interview krátce poté, co v Česku začalo očkování proti koronaviru.

Dezinformací o očkování se objevuje celá řada. Někteří lidé například tvrdí, že ve skutečnosti nejde o vakcínu proti onemocnění covid-19, ale třeba „fyziologický roztok“ nebo „roztok vitamínů“, případně že očkování má roznášet infekce. Panuje i mýtus, že vakcína byla vytvořena kvůli tomu, aby vyhubila lidstvo. Nic z toho ovšem není pravda. Pro tato tvrzení neexistují žádné vědecké poznatky.

Světová zdravotnická organizace ostatně zmiňuje, že tuto dobu - spojenou s pandemií - lze označit jako „infodemii“, která značí obrovský příval informací, v nichž je složité se zorientovat. Hamplová k tématu dodává, že na přenosu dezinformací se pak podílí Rusko a Čína.

+22

„Na různých, v uvozovkách alternativních, dezinformačních webech se objevují zprávy typu, že právě vakcíny, které byly vyvinuty v západní Evropě a USA, jsou nebezpečné, zatímco ta ruská je zaručeně bezpečná. Je ale potřeba dodat, že vakcína, kterou se začalo očkovat v České republice, je vakcína, která prošla standardním bezpečnostním hodnocením, zatímco třeba ruská vakcína Sputnik V byla plošně používaná na ruské populaci v době, kdy ještě toto hodnocení nebylo ukončeno,“ upozorňuje expertka na dezinformace o očkování s tím, že v Rusku došlo k něčemu, co lze označit za pokusy na lidech.

„Je to velmi nekorektní a špatné, ale vlastně to bylo uděláno z čistě propagandistických důvodů, protože Rusko potřebovalo ukázat, že je lepší, důvěryhodnější, úspěšnější než západní svět.“

V Česku existují podle Hamplové dva typy „odmítačů“ očkování. „Máme tu nějakou část lidí, kteří z principu odmítají jakékoliv medicínské zásahy, staví se proti očkování obecně velmi negativně. To jsou lidé, kteří třeba odmítají očkování svých dětí, ale i očkování u svých mazlíčků. To jsou lidé, s nimiž je velmi obtížné pracovat. Ale pak je tady skupina takových, kteří odmítají očkování proti covidu-19. Je potřeba říct, že to nutně nejsou lidé, již by odmítali očkování jako takové, ale mají obavy. A ty obavy mohou být do určité míry oprávněné,“ říká Hamplová.

Pokud s touto částí veřejnosti stát a jeho instituce nebudou pracovat, tak důvěry v očkování nedosáhneme, dodává. „Myslím si, že je obrovskou chybou na straně českého Ministerstva zdravotnictví, že vlastně nebylo schopno očkování vysvětlovat.“

Celý rozhovor s Ludmilou Hamplovou si můžete pustit v úvodu článku.

Reklama

Doporučované