Hlavní obsah

Ministerstvo školství přiřklo klubům dotaci. Peníze ale nedostaly. „Byla to administrativní chyba,“ říká mluvčí

Jeden z klubů, TJ Sokol Troubky, dokonce dostal rozhodnutí o vyplacení dotace, po dvou měsících ji ale ministerstvo odebralo.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

V seznamu vyplacených dotací z výzvy Můj klub se v srpnu objevilo několik spolků, které ale peníze nedostaly a v září z přehledu zase zmizely. Podle Ministerstva školství to byla jen administrativní chyba.

Článek

Ministerstvo školství se stále pere s vyplácením sportovních dotací z výzvy Můj klub. Jde o peníze, které úřad posílá na činnost všem spolkům, kde sportuje alespoň 12 dětí a které si o příspěvek zažádaly. Dotace tak jdou jak velkým sportovním organizacím, tak jednotám v nejmenších obcích. A právě pro ně je i pár desetitisíců stěžejní částí rozpočtu.

Ještě v září přitom dvě třetiny žadatelů peníze nedostaly, ačkoliv slouží k financování letošních nákladů. Teď se navíc ukázalo, že řada klubů figurovala v seznamech vyplacených žádostí, ale dotace jim na účet nepřišla.

Ministerstvo školství informace o přidělených dotacích aktualizuje každý měsíc na svém webu. V srpnu se mezi úspěšnými žadateli objevilo i osm spolků, které žádné peníze nedostaly. A v září zase z přehledů zmizely.

„Na internetových stránkách jsou informace pro veřejnost, a to až po ukončení dotačního řízení, tj. vyplacení dotace žadateli,“ potvrzuje úřední postup mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Sportovní klub Basketbal Tišnov se ale mezi vyplacenými žadateli objevil, i když žádné peníze neobdržel. Tým tvořený šesti ženskými týmy a jedním chlapeckým tak očekával, že slíbených 334 tisíc korun dostane. To se ale nestalo.

„Otevřeli jsme tabulku, kde bylo napsáno, že nám byla dotace vyplacena. Takže jsme čekali. Bylo nám z ministerstva řečeno, že když v seznamu jsme, dotaci dostaneme a máme jen počkat na vyplacení,“ říká předsedkyně klubu Vladimíra Knoflíčková. Jenže minulý týden přišel do Tišnova dopis, že MŠMT žádost zamítá.

To atleti z Panteru Brno stále čekají. V seznamu vyplacených dotací se sice nakrátko objevili, peníze ale na účtu stále nemají. Nárok mají na 63 tisíc.

„Úřednice na lince mi říkala, že nás vidí v páté vlně dotací, ale ve finální ne. Takže jsem před pár dny psal e-mail, ale odpověď zatím nemám,“ čeká na vyjádření ministerstva předseda klubu Milan Pírek.

Klíčové podle rezortu školství je, jestli klub obdržel už rozhodnutí o dotaci. Data v tabulkách na internetu jsou pouze informativní.

„V jednom případě se bohužel stala drobná administrativní chyba, kdy se do přehledu na web dostaly i kluby, kde ještě k vydání rozhodnutí nedošlo – to jsme ovšem obratem napravili,“ dodává Lednová. Kluby tak ze seznamu vyplacených dotací zase zmizely a musí na rozhodnutí čekat.

To ale není případ tělovýchovné jednoty z Troubek, dvoutisícové obce na Přerovsku. Místní sportovci se stejně jako basketbalisté z Tišnova a atleti z Brna našli mezi spolky, které peníze obdrží. Na rozdíl od nich ale dostali od ministerstva i rozhodnutí o vyplacení dotace.

Na poslední schůzi výkonného výboru tak už zástupci jednotlivých oddílů diskutovali, jak se mezi týmy dotace rozdělí.

„Někdy v červnu nebo v červenci jsme dostali rozhodnutí o poskytnutí dotace, v září nám ji ale kvůli údajnému porušení pravidel zase odebrali,“ dodává předseda TJ Sokol Troubky Martin Frgal.

Ministerští úředníci totiž zpětně zjistili, že spolek neposlal jednu tabulku ve finančním vypořádání se státním rozpočtem. I když ji tělovýchovná jednota dodala, žádost MŠMT stejně zamítlo. TJ Sokol Troubky tak přišel o čtvrt milionu korun. To pro klub, ve kterém trénuje asi 120 dětí, znamená zhruba čtvrtinu rozpočtu.

Stejně jako v dalších klubech se tak i v Troubkách budou muset uskromnit a výrazně šetřit. Jiným týmům ale hrozí dokonce existenční problémy. Tohle žehrání se ale nelíbí ministru školství Robertu Plagovi (ANO). Podle něj se kritika zaměřuje příliš na MŠMT, přitom odpovědnost by podle něj měly nést hlavně obce.

„Můj klub nebyl dotačním programem na to, aby to byl jediný zdroj příjmů, ale měla to být podpora toho, že na místní úrovni selhává financování sportování mládeže. Zdá se ale, že některé obce vypnuly zdroj příjmů na sportování dětí,“ ohrazoval se proti kritice při zářijových interpelacích ministr Plaga.

„Když to zavedou, tak ať se pak nediví, že o to mají kluby zájem,“ oponuje však předsedkyně basketbalistů z Tišnova Knoflíčková.

Jak ale ukazuje další příklad, kontrola dotací je spíše formální. Většina klubů má problémy právě s nedodanou tabulkou, ve které sdělují, kolik peněz vrátily z dotace do státního rozpočtu.

Jedním z osmi klubů, které ze seznamu vyplacených dotací vypadly, byli i parašutisté z klubu Skydive Czech Republic. Ti dostali od ministerstva i oficiální rozhodnutí. Sami posléze zjistili, že špatně vyplnili počet členů spolku a dostali více peněz, než na které měli nárok. Celou částku 457 tisíc tak raději poctivě vrátili.

„Parašutisté jsou jako horolezci. Musíme všechny věci dělat poctivě, jinak bychom nepřežili, a tak přistupujeme ke všemu,“ vysvětluje viceprezident spolku Martin Dlouhý.

Ministerstvo školství zatím z programu Můj klub vyplatilo téměř 1,2 miliardy korun. Dotaci úředníci navrhli pro 4 936 spolků, 337 žadatelům ji zamítli a u 40 dotační řízení zastavili. Na vyplacení peněz stále čeká více než 600 klubů.

Reklama

Doporučované