Hlavní obsah

Ministerstvo spouští emise Dluhopisu Republiky. Vyplatí se investovat?

MF spouští prodej Dluhopisu Republiky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo financí v pondělí spouští prodej státních dluhopisů. Dluhopis Republiky je určen pouze pro fyzické osoby.

Článek

Splatnost Dluhopisu Republiky je šest let a výnos během té doby nebude pravidelně vyplácen, nýbrž každoročně reinvestován do stejné emise dluhopisů. Průměrný roční výnos emise bude 2,07 procenta před zdaněním.

Zájemci si mohou v rámci jednotlivých upisovacích období pořídit cenný papír v minimální hodnotě 1 000 korun a v maximální výši jednoho milionu korun. Objem emisí není předem stanoven, pouze období, kdy si je možné dluhopisy objednat.

A kde je koupit? Dluhopisy je možné zakoupit nepřetržitě každý den online, a to přes internetovou aplikaci pssd.sporicidluhopisycr.cz. Pro zájemce, kteří nevyužili možnost nákupu dřívějších emisí dluhopisů pro občany a zřízení elektronického přístupu ke správě majetkového účtu, bude podle MF v této fázi k dispozici 25 vybraných poboček Československé obchodní banky. Lidé také budou moci požádat o vystavení darovacího certifikátu, či pamětního listu.

Úpis dluhopisu bude možné objednávat ve třech vlnách. Zimní úpis od pondělí 3.prosince do 18.ledna příštího roku. Emise dluhopisů bude následně vydána 1.února 2019. Jarní úpis se bude vydávat od 21. ledna do 15. března 2019, od 18. března do 14. června s následným vydáním dluhopisů 1. dubna 2019 pak bude vydáván letní úpis.

Celé toto období bude podle ministerstva tzv. testovací fází. O pokračování úřad rozhodne po vyhodnocení úspěšnosti projektu. V dalších emisích bude MF stanovovat výnos s ohledem na situaci na finančních trzích.

Prodat dluhopis jde jen zpět ministerstvu

Po vzoru standardních dluhopisů je možné zbavit se i dříve než za šest let, konkrétně jednou za rok. Prodat je ale bude možné jedině zpět ministerstvu. „To investorovi vyplatí předem jasně dohodnutou část uvedeného výnosu, tedy jakýsi mezivýnos. Ten bude v prvních letech velmi nízký, pak rychle poroste a nejvyšší bude až v posledním, šestém roce držby," upozorňuje ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Nový dluhopis bude mít rostoucí roční výnosy a prémiový výnos za poslední rok. První emise tak bude mít první rok výnos 0,5 procenta. Každý další rok stoupne o půl procentního bodu, pátý rok pak bude výnos tři procenta a poslední rok 4,5 procenta před zdaněním. Výnosy ovšem budou reinvestovány do stejného typu dluhopisu. Reinvestované výnosy dluhopisů tak budou dále zhodnocovány a vyplaceny budou k datu splatnosti dluhopisů.

K obnovení projektu spořících státních dluhopisů dochází po čtyřleté pauze. V roce 2011 ho poprvé zavedl tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Průměrný roční výnos dosahuje 2,07 procent. Jedná se ale o standardně zdanitelný příjem, který podléhá klasické srážkové dani. Kapitálové příjmy jsou aktuálně daněny 15procentní daní z příjmu. Při současných podmínkách by tak čistý výnos po šesti letech vycházel na 1,77 procenta za rok.

Vyplatí se to?

„Investovat peníze na šest let s průměrným ročním dvouprocentním hrubým výnosem považuji za nevýhodné. Výnos s velkou pravděpodobností ani nepokryje inflaci,” uvedl pro Penize.cz Jan Traxler, privátní investiční poradce a ředitel společnosti FINEZ Investment Management.

Traxler naráží na fakt, že aktuální úroveň inflace je výše než 2 procenta. „Chce-li si stát půjčit od lidí peníze, měl by jim nabídnout smysluplný výnos, tedy takový, který i po zdanění pokryje inflaci. Tomu by odpovídal průměrný hrubý úrokový výnos kolem tří procent, nikoliv kolem dvou,” dodává.

Mnoho investorů ale může tuto variantu přeci jen zvážit, zvláště když hledají jistý výnos. Na spořícím účtu takový úrok zatím není dostupný. Některé banky ale na dvouletých termínovaných vkladech nabízejí úrok i okolo 2,5 procenta ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované