Hlavní obsah

Ministerstvo spravedlnosti omezilo informace o soudních jednání

Foto: vlada.cz

Úřad ministryně Marie Benešové dokončil změnu v informování veřejnosti o soudních jednání.

Reklama

Dříve bylo možné zjistit, v kolik hodin a kde se daný případ bude u soudu projednávat. A hlavně, koho se týká. Teď se jména účastníků už veřejnost nedozví.

Článek

Během týdnů koronavirové epidemie prošla tuzemská justice dlouho plánovanou změnou.

Ještě před několika týdny bylo možné poměrně jednoduše zjistit, jaké případy projednávají všechny soudy v Česku.

Jenže Ministerstvo spravedlnosti tyto informace už omezilo. Úřad ministryně Marie Benešové (za hnutí ANO) je zredukoval tak, že není jasné, čí případ v současné době soudy řeší.

Ministerstvo ve svém registru přestalo zveřejňovat jména lidí nebo firem, jež v dané kauze stanuli před soudem.

„Šlo o dlouhodobě připravované ochranné opatření, které směřuje ke spuštění databáze soudních rozhodnutí,“ uvedla pro Seznam Zprávy Lucie Machálková z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Až se budou v databázi soudních rozhodnutí zveřejňovat anonymizované verdikty soudů nižších stupňů - by bylo podle mluvčí možné se dostat k informaci, koho se dané verdikty týkají. „Z tohoto důvodu jsme přistoupili k tomuto opatření,“ doplnila.

Podle ní ke změně úřad přistoupil na základě doporučení svého pověřence pro GDPR a po jednání s Úřadem pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Problém byl podle ministerstva v tom, že informace z registru využívaly soukromé subjekty.

Konkrétně jde o webovou stránku, kde je každý týden přehled soudních jednání u všech soudů v celé republice. A právě tady bylo možné jednoduše dohledat, čí případ bude projednáván.

„ÚOOÚ takové jednání neshledává v souladu s pravidly na ochranu osobních údajů,“ uvedla Machálková.

Informace o soudních jednání v současné době zveřejňují na svých webech ještě některé soudy. Jde však o výjimky, dělají to jen vrchní nebo některé krajské soudní instituce. Jména účastníků daných jednání však anonymizují.

Někteří poslanci a další lidé z justice se přitom neshodnou na tom, zda je tato změna dobrá.

Třeba prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová loni uvedla (když Seznam Zprávy upozornily, že se tato změna připravuje), že dochází ke střetu několika práv: právo veřejnosti na přístup k informacím o soudních jednání tu stojí naproti právu účastníků na ochranu osobních údajů.

Mluvčí Unie státních zástupců Ondřej Šťastný pak řekl, že tento krok resortu Marie Benešové k transparentnosti justice nepomůže.

Podle advokáta Tomáše Sokola, který vede také Unii obhájců, však stačí, že má veřejnost možnost se soudních jednání účastnit.

„Stát smí dělat pouze to, k čemu ho zákony opravňují. Žádný zákon neopravňuje stát, aby veřejnosti ‚vytruboval‘, kdo se kde rozvádí a kdo je souzen za to, že něco ukradl. Pokud se to dělo, tak to rozhodně byl zásah do osobnostních práv účastníků soudního řízení,“ prohlásil Sokol.

Reklama

Doporučované