Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra mi odmítá poskytnout součinnost a neplní svou povinnost, říká Šabatová

Rozhovor s ombudsmankou Annou Šabatovou.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová v rozhovoru pro Seznam řekla, že jí ministerstvo vnitra v čele s místopředsedou vlády Janem Hamáčkem brání v činnosti. Odmítá jí totiž předložit část podkladů k rozhodování o udělení státního občanství žadatelům.

Článek

Šabatová se dlouhodobě hájí tím, že zákon o veřejném ochránci práv poskytuje ombudsmanovi právo provádět šetření postupu úřadů při výkonu státní správy, a to včetně ministerstva vnitra. Nyní podotkla, že zákonné zmocnění pro seznamování se s informacemi pod všemi stupni utajení, kterým disponuje, kvůli jednání ministerstva vnitra pozbývá na smyslu.

Podle ministerstva vnitra však podklady k rozhodnutí o udělení státního občanství obsahují utajované informace, které byly ministerstvu poskytnuty policií a zpravodajskými službami České republiky. Ombudsmanka se ale s odkázáním na zmocnění veřejného ochránce práv obrátila na vládu.

„Můj výkon funkce by v jednom aspektu byl omezen, protože bych nemohla řádně prošetřit stížnosti a s plnou odpovědností tomu člověku říct, jestli došlo k porušení zákona, nedošlo k porušení zákona, nebo nejeví se to, že by došlo k porušení zákona,“ řekla Šabatová k tomu, na kolik by byla její činnost v důsledku jednání MV omezena ve věci stížností žadatelů o občanství v případě jeho neudělení.

Ombudsmanka také dodala, že si nepřeje v žádném případě činnost ministerstva vnitra kontrolovat, pouze požaduje, aby jí byly poskytnuty informace, na které má ze zákona oprávnění.

Anna Šabatová neplánuje příští rok po vypršení šestiletého funkčního období usilovat o znovuzvolení do funkce veřejného ochránce práv. Šest let považuje za dostatečně dlouhou dobu pro prokázání svých schopností a odvedení práce. Nejmenovala nikoho, koho by si představovala jako svého nástupce.

Letos v dubnu skončí ve funkci zástupce ombudsmana Stanislav Křeček, se kterým se veřejně několikrát neshodla. Neřekla, zda Křečkův odchod uvítá, či nikoliv. Lidský vztah s ním prý měla normální. Problém byl podle Šabatové v tom, že se ve svém vyjadřování její zástupce nedržel v mezích svěřené části působnosti.

„Řekla bych, že s ochranou základních práv a s uvědomováním si svých práv a pokusy něco vysoudit jsme ušli docela velký kus cesty a vědomí společnosti se posunulo,“ řekla nositelka Řádu čestné legie na závěr k sílícím snahám občanů postavit se za svá práva.

Reklama

Doporučované