Hlavní obsah

Ministerstvo vybralo vítěze tendru na leteckou záchranku

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Společnost DSA uspěla ve třech částech výběrového řízení.

Reklama

aktualizováno •

Uspěly dvě společnosti, smlouva by měla být podepsána na dalších 8 let.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví vybralo firmy, které budou v příštích osmi letech zajišťovat leteckou záchrannou službu.

Seznam Zprávy zjistily, že uspěla společnost DSA, která by měla létat mezi roky 2021–2028 v šesti krajích, a společnost Air Transport Europe – ta by měla zajišťovat provoz letecké záchranky v Ostravě a Olomouci.

„Společnost DSA vyhrála tři části veřejné zakázky, Air Transport Europe vyhrál jednu část. Nyní běží patnáctidenní lhůta na podání námitek. Jsme přesvědčeni, že vše proběhlo naprosto správně,“ potvrdil Seznamu náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar.

Teprve až právě tato lhůta skončí, bude možné, aby ministerstvo zdravotnictví smlouvy podepsalo. Hodnota zakázky se pohybuje kolem 3,8 miliardy korun bez DPH.

Současná smlouva končí na konci roku 2020. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch Seznam Zprávám řekl, že chtěli zakázku vysoutěžit co nejdříve, aby bylo na vše více času.

„Druhé pozitivum – získali jsme dvě velmi dobré nabídky zhlediska ceny. Do budoucna ušetříme,“ řekl Vojtěch s tím, že konkrétní částky budou teprve prezentovat.

„Taky jsme zakázku nastavili tak, abychom rozšířili počet stanovišť, které nabízejí službu nonstop. Některá stanoviště létala jen od úsvitu do soumraku, což v zimě je ten čas poměrně krátký. Rozšíříme počet základen. Dostupnost letecké záchranky bude lepší,“ doplnil Vojtěch.

Místopředseda představenstva DSA Daniel Tuček Seznam Zprávám řekl, že se jeho firma dozvěděla rozhodnutí ve středu. „Oznámení o výběru dodavatele nám přišlo včera, kdy nám bylo sděleno, že jsme ve třech řízeních uspěli a v jednom jsme skončili druzí,“ uvedl Tuček.

V současné době létá DSA v Liberci, Hradci Králové a Ústí nad Labem. Nově – pokud bude smlouva podepsána – přibude DSA na základnách v Českých Budějovicích, Jihlavě a Brně. „Jsme na to připraveni,“ dodal Tuček.

Firma Air Transport Europe nyní létá v Olomouci. Od roku 2021 by pak měla zajišťovat provoz letecké záchranky ještě z Ostravy.

Společnost Helikopter Air Transport, která v současné době létá z Ostravy a Jihlavy, neuspěla ani v jedné části výběrového řízení. V Plzni pak bude dále zajišťovat provoz letecké záchrany armáda a v Praze policie.

Soutěž dříve provázely komplikace

Při minulých výběrových řízeních na provoz letecké záchranky se opakovaně objevily komplikace. Ministerstvo zdravotnictví třeba za průběh této soutěže v éře Svatopluka Němečka dostalo pokuty od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

V roce 2013 pak kvůli soutěži na provoz letecké záchranné služby policie obvinila bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

Důvodem bylo – jak tvrdila policie – že zakázka byla předražená. Jenže vyšetřovatelé pro toto tvrzení nezískali dostatek důkazů a nakonec bylo stíhání Julínka zastaveno.

Reklama

Doporučované