Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí chystalo kritiku Vondráčka za cestu do Ruska. Nový ministr prohlášení stopl

Poslechněte si, jak Radek Vondráček vysvětluje svá „proruská“ slova.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zahraničí chystalo kritické vyjádření k cestě Radka Vondráčka (ANO) do Ruska. Nový šéf diplomacie Tomáš Petříček nakonec po konzultaci se svým stranickým šéfem Janem Hamáčkem z ČSSD vydání prohlášení zastavil.

Článek

Ministerstvo zahraniční hodlalo kritickými slovy reagovat na návštěvu šéfa Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka v Ruské federaci. Během ní se Vondráček z ANO setkal se šéfy obou komor ruského parlamentu Volodinem a Matvijenkovou, kteří přitom figurují na sankčním seznamu EU a Spojených států.

Redakce Seznam Zprávy získala návrh prohlášení, pod kterým měl být podepsaný novopečený šéf diplomacie Tomáš Petříček z ČSSD. Po konzultaci se svým stranickým šéfem, předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem, ale jeho vydání zastavil.

V textu, který připravil východoevropský odbor ministerstva zahraničí, se osoby na sankčním seznamu EU činí přímo zodpovědnými za nelegální anexi Krymu a rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny.

„Oba dva případy jsou nejvážnějším porušením mezinárodního práva, míru a stability v Evropě od konce druhé světové války a osoby na sankčních seznamech umístěné za ně mají přímou a nezpochybnitelnou odpovědnost. Jednání s těmito osobami, stejně jako cesty některých poslanců na okupovaný Krym a části východní Ukrajiny, oslabují naši pozici v Evropské unii,“ stálo v návrhu prohlášení, které má Seznam k dispozici.

Chystané prohlášení spadlo pod stůl poté, co na tiskové konferenci po jednání vlády vicepremiér Jan Hamáček veřejně podpořil Vondráčkovu návštěvu Moskvy s tím, že v ní nevidí problém.

Ministerstvo zahraničí tvrdí, že vybavilo Radka Vondráčka podklady pro cestu do Ruské federace. Pak už nebylo schopné kontrolovat, jestli se předseda Sněmovny při svých jednáních doporučení Černínského paláce skutečně držel.

Černínský palác dokonce neměl k dispozici ani úplný Vondráčkův program včetně večerních schůzek, takže zcela přesně ani neví, s kým vším a kde jednal.

„Parlamentní diplomacie se vymyká kontrole exekutivy,” řekl k tomu vyhýbavě nový ministr zahraničí Tomáš Petříček. „Budu nově usilovat o pravidelné komunikace jak se Sněmovnou, tak i se Senátem, abychom předcházeli vzájemným nedorozuměním a lépe koordinovali zahraniční cesty.“

Kromě toho Radek Vondráček vzbudil kritiku svou přednáškou v Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů. Předseda Sněmovny prohlásil, že česko-ruské vztahy nejsou takové, jaké by si zasloužily být – a především zpochybnil rozsah protiruských sankcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované