Hlavní obsah

Jeden telefonát. Ministerstvo ukončilo spolupráci s odborníky z MeSES

Foto: Profimedia.cz

Petr Smejkal, epidemiolog IKEM a vedoucí skupiny MeSES.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví už se nebude o dalším postupu okolo epidemie koronaviru radit s odborníky z Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES). Mění celou poradní strukturu resortu.

Článek

Informaci redakci Seznam Zpráv potvrdilo ministerstvo i členové skupiny. Experti z různých oborů radili Ministerstvu zdravotnictví od poloviny března. Nyní se s nimi resort rozhodl rozvázat spolupráci.

„Důvodem je zásadní změna epidemické situace v České republice a zrychlující se očkování. To má v současné době již 36 procent populace nad 18 let,“ stojí ve zprávě, kterou redakci zaslala mluvčí resortu Jana Schillerová.

Vedoucí skupiny Petr Smejkal pro Seznam Zprávy uvedl, že ho krok ministerstva překvapil. „O svém konci jsem se dozvěděl telefonicky. Od pana náměstka (Martina) Havrdy, který tam byl s panem ministrem. Ještě nám to dají písemně. Bylo to pro mě překvapení,“ sdělil epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Signály o tom, že by resort již neměl o stanoviska MeSES zájem, prý neměl. „Některé plánované kroky jsme od paní hlavní hygieničky nedostávali včas. Museli jsme je urgovat, ale nebylo to nic zásadního, proto jsme překvapení,“ dodal.

Velká změna poradců

Poradní orgán vznikl ještě za předchozího ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Jeho nástupce Petr Arenberger (za ANO) při svém nástupu zmiňoval, že jsou to právě hlasy odborníků, kterými se chce při dalším postupu okolo pandemie řídit. MeSES vydávala odborná stanoviska zejména k rozvolňování protiepidemických pravidel, ale i k testování či očkování.

„Ministr jedním telefonátem náměstka před hodinou odvolal členy MeSES. Způsob, jakým to udělal, argumenty, které k tomu dal (žádné), a jeho prudká změna názoru je poněkud zarážející. Situace je tím dost nepřehledná a je těžké říct, jaké jsou opravdové důvody. MeSES se sejde v podvečer a uvidíme, co dál,“ uvedl na Facebooku člen skupiny, sociolog Martin Buchtík.

Ministerstvo později v odůvodnění svého kroku uvedlo, že už si nyní vzhledem ke zlepšující se epidemické situaci a dostatečným personálním kapacitám vystačí samo. „Všem členům MeSES velice děkuji za jejich spolupráci,“ vzkázala náměstkyně pro zdravotní péči Martina Vašáková.

Vývojem epidemiologické situace, testováním i vakcinací včetně doporučování změn protiepidemických opatření se bude nově na ministerstvu zabývat Klinická skupina pro Covid. V ní mají být nejen odborní zaměstnanci Ministerstva zdravotnictví, ale i zástupci SZÚ, ÚZIS, epidemiologové, infektologové, vakcinologové, intenzivisté, imunologové, pneumologové a další.

„Nutno přiznat, že skupina se na současné MZČR, jak jsem jej za dobu pandemie poznal, příliš nehodí. Členové skupiny, jak jsem je poznal, jsou nezávislí, bez roztodivných vazeb, umí anglicky, což jim umožňuje vycházet z odborné literatury, která je v angličtině (…). Skupina se snažila o mezioborový přístup v zájmu celé společnosti, namísto např. škudlení penězi z rozpočtu zdravotnictví za cenu masivních škod pro celou společnost,“ ironicky komentoval rozpuštění skupiny její člen Jan Kulveit, výzkumník oxfordské univerzity.

V poslední době experti z MeSES čelili kritice skupiny 12 lékařů. Neshoda se objevila také v některých otázkách okolo plošného testování, a to s klinickou skupinou ministerstva. Klinická skupina navrhovala zastavení plošného testování při výskytu nových nákaz pod 75 na sto tisíc obyvatel. Odborníci z MeSES to však považují za unáhlené.

Lékaři i ekonomové

Mezioborovou skupinu MeSES tvoří experti z různých oblastí. Členem je mimo jiné epidemiolog a děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar, viroložka Ruth Tachezy, sociolog Martin Buchtík, imunolog Zdeněk Hel, ekonom Štěpán Jurajda či ústavní právník Jan Kysela.

Inspirací pro vznik MeSES byla podobná uskupení v zahraničí, například ve Velké Británii SAGE nebo ve Švýcarsku Swiss National COVID-19 Science Task Force.

Členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace

MUDr. Petr Smejkal

vedoucí skupiny, lékař a hlavní epidemiolog v institutu IKEM

PhDr. Martin Buchtík, Ph.D.

sociolog, ředitel ústavu STEM

Prof. RNDr. Zdeněk Hel, Ph.D.

imunolog, University of Alabama, Birmingham, USA

MUDr. Daniel Dražan

praktický lékař pro děti a dorost, člen výboru České vakcinologické společnosti

Doc. MUDr. František Duška, Ph.D., AFICM, EDIC

proděkan 3. lékařské fakulty UK, přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Prof. RNDr. Dagmar Dzúrová, CSc.

profesorka demografie, Přírodovědecká fakulta UK

Prof. Ing. Štěpán Jurajda, Ph.D.

profesor ekonomie, CERGE-EI, člen NERV

Mgr. Jan Kulveit, Ph.D.

Senior Research Scholar, Future of Humanity Institute, Oxford University

Prof. JUDr. Jan Kysela, Ph.D., DSc.

vedoucí katedry politologie a sociologie, Právnická fakulta UK

Ing. René Levínský, Ph.D.

výzkumník, CERGE- EI, ředitel Centra pro modelovaní biologických a společenských procesů

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS

epidemiolog, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity

RNDr. Ruth Tachezy, Ph.D.

viroložka, vedoucí katedry genetiky a mikrobiologie, Přírodovědecká fakulta UK

Reklama

Související témata:

Doporučované