Hlavní obsah

Ministr ani šéfka hygieniků školy zavírat nechtějí. Navzdory Prymulovi

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Vládní zmocněnec Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Zavřou se v Česku za pár dní kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem školy? Ministr zdravotnictví a vládní zmocněnec se na tom neshodnou.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO) a hlavní hygienička se postavili proti uzavření středních škol a druhého stupně základních škol.

O tomto opatření se mluví v souvislosti s rychlým nárůstem počtu onemocněných novým typem koronaviru v Česku.

„Může to mít fatální dopady,“ prohlásil ministr Vojtěch v pořadu Otázky Václava Moravce České televize.

„Je to jedno opatření, které by mělo přijít později,“ prohlásila v ČT Jarmila Rážová.

Oba tak mají opačný názor, nežli vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Ten v pořadu Partie televize Prima řekl, že k uzavření škol dojde nejspíše do týdne.

„Je to určitě alternativa, která je pravděpodobná,“ odpověděl Prymula na dotaz, zda se školy v Česku uzavřou. Upřesnil, že by se to mělo týkat hlavně Prahy, kde je situace nejhorší.

A podle Prymuly by se to nemuselo týkat nejmladších dětí. „Svědčí pro to různá virologická data. Na prvním stupni se nákaza nešíří tak intenzivně, jako na druhém a výše. Ty děti se nenakazí tak rychle a nevylučují tolik toho viru,“ řekl Prymula.

Hlavní hygienička však v reakci na vyjádření Prymuly prohlásila, že si nemyslí, že by se zavírání škol příští týden řešilo.

Se zavíráním škol nesouhlasí ani ministr školství Robert Plaga.

„Ve školách byla Ministerstvem zdravotnictví v rychlém sledu zavedena preventivní opatření (roušky ve společných prostorách, následně i ve třídách) a aniž byla vyhodnocena jejich účinnost, už Roman Prymula avizuje zavření škol, zatímco sportovní a společenské akce běží dál,“ uvedl Plaga.

Ministr Vojtěch však prohlásil, že omezování počtu lidí na sportovních utkáních či koncertech bude v nejbližší době zavedeno. Podle něho je to kvůli tomu, že podle různých videí fanoušci jsou natěsno vedle sebe.

Reklama

Doporučované