Hlavní obsah

Ministr Arenberger povolil covid testy od firmy podezřelé z podvodu

Foto: Profimedia.cz

Ministr Arenberger povolil výjimku firmě, která je podezírána z podvodů a klamání zákazníka.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo ví, že na brněnskou společnost Bakter Medical je podáno trestní oznámení kvůli možnému podvodu, a přece její testy na covid Saligen opět zařadilo na seznam firem, které je mohou v Česku prodávat.

Článek

Místo, aby prověřil, zda nejde o podvod či klamání zákazníka, podpořil v minulém týdnu ministr zdravotnictví Petr Arenberger podezřelé podnikání s antigenními testy na covid.

Přidal elektronický podpis pod výjimku, která umožňuje brněnské společnosti Bakter Medical nadále prodávat antigenní testy pro laické použití, i když úředníci jeho ministerstva už několik týdnů vědí, že o podnikání firmy panují vážné pochybnosti.

Na Bakter Medical podala totiž trestní oznámení švédská biotechnologická firma ZandCell a zahájila proti ní soudní řízení. Švédové mají za to, že brněnská společnost s půlroční historií okopírovala jejich dokumentaci, aby mohla v Česku testy vůbec začít prodávat.

Příběh testů Saligen rozplétají Seznam Zprávy už několik týdnů. Kromě zmíněných podezření kolem dokumentace upozornila redakce také na to, že Bakter Medical se sice deklaruje jako český výrobce a testy balí do krabic s českou vlaječkou, avšak jejich „český“ produkt se nápadně podobá antigenním testům od jihokorejské společnosti PCL.

Podezření, že Bakter Medical takto klame zákazníka, už od minulého týdne prošetřuje Česká obchodní inspekce a Státní úřad pro kontrolu léčiv.

Řadu klientů už tyto skutečnosti znejistěly a žádají po brněnské firmě vysvětlení nebo fotografie z výrobny testů. Bakter Medical jim však nyní místo toho rozesílá dokument s ministrovým podpisem, že výjimka pro prodej testů Saligen byla opět prodloužena.

V dokumentu stojí, že firma podala žádost o prodloužení výjimky 19. dubna a hned následující den ji získala. Nově tedy může své covid testy zkoumající vzorky ze slin prodávat minimálně do konce června.

Na novém seznamu výjimek, který zveřejnilo ministerstvo v úterý, je momentálně přes sedmdesát společností. V následujících týdnech jich ale budou stovky. Bakter Medical je tedy stejně jako v únoru mezi prvními firmami, které výjimku získaly.

Společnost zastupovaná čtyřiadvacetiletým bývalým boxerem Jaroslavem Kalinou a podnikatelem Robertem Bittó už podle informací uvedených v Registru smluv prodala Saligen řadě veřejných institucí. Obchody se pohybují v řádu milionů korun.

Otázka ale stále zní, jak a čím původně doložili Kalina a Bittó resortu pod tehdejším vedením Jana Blatného, že jejich test Saligen je opravdu vyvinutý a vyrobený českou firmou?

Odpověď je snadno dosažitelná. Leží v dokumentech, které mají v kancelářích Ministerstva zdravotnictví - nyní už vedeného Petrem Arenbergerem. Seznam Zprávy se však od úřadu už měsíc marně snaží technickou dokumentaci (zejména kde a kým byla pořízena klinická studie), na jejímž základě získala koncem února Bakter Medical první výjimku k prodeji, od úřadu získat.

Validační studii, kterou se Jaroslav Kalina chlubí v dnešních dnech a na základě níž patrně získal minulý týden druhou výjimku, vypracoval Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě až v polovině března. Podle jeho ředitele Eduarda Ježa je „český“ Saligen hodně podobný jihokorejskému testu. Požádal tedy Jaroslava Kalinu o doložení, zda ho opravdu vyvinul. „Napsal mi, že ano. Já ale nemám jak toto jeho tvrzení ověřit,“ krčí rameny ředitel Ježo.

Stejně jako žádosti o poskytnutí dokumentů zůstávají nevyslyšeny i dotazy Seznam Zpráv, co bude Ministerstvo zdravotnictví s podezřeními vůči Bakter Medical dělat.

Ministr Petr Arenberger byl nejprve podle mluvčí resortu Jany Schillerové příliš zaneprázdněný, aby se k případu vyjádřil. Redakce se ho tedy zeptala přímo na tiskové konferenci minulý pátek.

Ministr se odpovědím na přímé otázky zcela vyhnul a odpověděl obecně. „Výjimky MZ pro všechny žadatele jsou vystavovány na základě dokumentace, které dodává ten konkrétní výrobce, a pokud splňují ta základní pravidla, tak se výjimka na dva měsíce uděluje,“ sdělil například.

Celou ministrovu odpověď si poslechněte v následujícím audiu.

Po zmíněné tiskové konferenci pak mluvčí resortu Jana Schillerová přeposlala Seznam Zprávám vyjádření, které samotná Bakter Medical v posledních dnech rozesílá zákazníkům znejistělým informacemi o soudech, trestním oznámení a dalších podezřeních, která byla kolem testů Saligen podána a vyřčena.

K tomu připojila sdělení, že úřad zatím shání potřebné informace a není proto možné se k případu vyjadřovat.

Informaci, že ministr Arenberger mezitím opět zařadil testy od Bakter Medical na seznam povolených prodejců testů a proč tak učinil, už ministrova mluvčí neuvedla. Slíbila však, že vyjádření pošle v úterý ráno. Slib splněn nebyl.

Den po publikování článku zaslalo Ministerstvo zdravotnictví odpověď na žádost o poskytnutí informací podle zákona číslo 106/1999 Sb. Ředitelka odboru kanceláře ministra Daniela Kobilková v ní sděluje, že dokumenty, které Seznam Zprávy žádají, nelze poskytnout, protože podle § 38 zákona č. 500/2004 Sb., správního řádu k nim mají přístup pouze účastníci řízení, což veřejnost není.

Dále v textu Daniela Kobilková zveřejnila detaily validační studie, na základě níž Bakter Medical získala minulý týden druhou výjimku k prodeji. Seznam Zprávy však stále na ministerstvu požadují stejné detaily také o první validační studii z konce února, díky níž mohla Bakter Medical obchody s testy zahájit.

Samotná Bakter Medical se sice ve svých vysvětleních pro klienty ohrazuje vůči článkům na Seznam Zprávách, odpovědím na otázky redakce se v nich však vyhýbá. A na pokusy o ústní dotazy nereaguje.

Aktualizovali jsme předposlední odstavec o odpověď ministerstva zdravotnictví na žádost Seznam Zpráv o poskytnutí informací podle zákona číslo 106/1999 Sb.

Reklama

Související témata:

Doporučované