Hlavní obsah

Ministr Blatný neříká pravdu. Vakcíny se stále rozdělují nerovnoměrně

Foto: vláda.cz

Navzdory ujišťování ministra zdravotnictví Jana Blatného nespravedlivé rozdělování vakcín pokračuje.

Reklama

aktualizováno •

Navzdory opakovaným ujištěním ministra zdravotnictví Blatného se vakcíny stále nerozdělují podle počtu seniorů. Vyplývá to ze zveřejněné sady dat.

Článek

„Byli jsme ujištěni, že tím jediným klíčem pro distribuci vakcín je procentuální podíl seniorů starších 65 let v dané populaci daného kraje. Takto je to stanoveno Ministerstvem zdravotnictví,“ citoval Český rozhlas po středečním jednání Ústředního krizového štábu ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Praha s Brnem podle Hamáčka fungují jako jakási překladiště díky dostatku mrazicích boxů.

Jenže to nebyla pravda. Podle výpočtů Seznam Zpráv na základě dat, o která novináři opakovaně bez úspěchu žádali Ministerstvo zdravotnictví a ÚZIS a která následně unikla na veřejnost, byly výrazně lépe zásobené Praha a Jihomoravský kraj.

„Nemyslím si, že by bylo nějaké protežování krajů, opakovaně jsem zdůraznil, že počáteční dodávky nastavované ještě v prosinci zohledňovaly pouze předpokládanou kapacitu jednotlivých krajů, a teprve od třetího týdne tohoto měsíce jsou dodávky podle počtu obyvatel s přihlédnutím na počet seniorů pro ty kraje, které třeba měly pouze jedno plato dosud, tak nyní budou mít tři nebo čtyři,“ reagoval ve čtvrtek 21. ledna na kritiku kvůli nerovnosti při distribuci vakcín do jednotlivých krajů ministr Blatný na půdě Poslanecké sněmovny.

Jak ale vyplývá z nových propočtů redakce Seznam Zpráv, ani ve třetím lednovém týdnu si doposud opomíjené kraje nijak výrazně nepolepšily a stále přetrvávají výrazné nerovnosti. Nejvíc dávek na obyvatele dostala opět Praha, dále Moravskoslezský a Olomoucký kraj, nejméně naopak Jihočeský a Ústecký kraj.

Seznam Zprávy navíc získaly data, jež ukazují počty obyvatel ve věku 65+ let, kteří už dostali vakcínu. Aktuálně mají nejmenší podíl vakcinovaných seniorů Pardubický, Ústecký a Středočeský kraj, kde je podle statistik naočkováno mezi jedním a pěti seniory (65+) z tisíce. Nejvyšší podíl má naopak Praha a Jihočeský kraj, kde vakcínu dostalo 60 a 30 z tisíce seniorů. Další je Olomoucký kraj s proočkovanými 24 seniory z tisíce.

Po zveřejnění článku se na redakci obrátila Lenka Svobodová, vedoucí oddělení komunikace a vztahů s veřejností ÚZIS, s tím, že úřad požadovaná data zveřejňovat neodmítá. Na webu spravovaném ÚZIS se však ani na hlavní stránce ani v otevřených datových sadách počty vakcinovaných podle krajů a věkové struktury nenacházejí. Ústav přidal záložku „Očkování“, pod ní se však nacházejí pouze souhrnná data za celou ČR.

„Ministr Blatný ve středu uvedl, že úřad zveřejní data o očkování proti covidu-19 rozčleněná na kraje i na věkové skupiny dnes. Měl by zveřejňovat týdenní údaje o rozvozu vakcín do krajů a denní čísla přímo o vakcinaci. Na datové sady s charakteristikami očkovaných odkazuje i dnešní tisková zpráva, data na webu ale zatím nejsou. Komunikaci vlády o strategii očkování kritizuje opozice a zástupci krajů,“ uvedla včera Česká tisková kancelář.

Jan Blatný na včerejší tiskové konferenci avizoval, že údaje o vakcinaci budou zveřejňovány v podobě „datových zpráv“, ale neupřesnil, kde a jakou budou mít podobu. Prolink na webu Ministerstva zdravotnictví k páteční 18. hodině vedl na neexistující stránku. Z hlavní stránky vede odkaz na -> tiskové zprávy, kde se žádná informace o počtech vakcinovaných nevyskytuje. V poslední tiskové zprávě z dnešního dne -> vede odkaz na neexistující stránku.

Prolink z tiskové zprávy ministerstva zdravotnictví vede na neexistující stránku.

Tato data se však objevila v sekci tiskového centra ministerstva v jiné části webu.

Poprvé tam údaje o vakcinovaných ministerstvo umístilo 21. ledna, není jasné, ve který čas. Podruhé se data v této sekci objevila dnes. V obou případech jde o přílohu k tiskové zprávě.

Aktualizováno o reakci ÚZIS.

Reklama

Doporučované