Hlavní obsah

Ministr Brabec by si za Bečvu nafackoval, zaznělo ve Sněmovně

Foto: vlada.cz

Ministr životního prostředí Brabec sliboval, že viník otravy řeky Bečvy bude znám během pár hodin. To už je víc než měsíc.

Reklama

Opoziční poslanci požadují projednání ekologické katastrofy na Bečvě, ke které došlo letos v září. Ministr životního prostředí jejich snahy označil za kabaret. Znalecký posudek má být hotový 20. prosince.

Článek

Poslanci se před zahájením úterní schůze Poslanecké sněmovny dohadovali o řeku Bečvu. Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura nařkl ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) z toho, že se s poslanci o ekologické katastrofě bojí diskutovat. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude policie vědět víc až po 20. prosinci, kdy by měly být známy výsledky zkoumání odebraných vzorků.

Brabec tvrdí, že ke kauze nemůže příliš hovořit proto, že stále běží její vyšetřování, a situaci ve Sněmovně označil za kabaret. „Pan ministr Brabec řekl, že kauza je živá. Ale ryby a řeka jsou mrtvé. A není to kabaret, je to velká ekologická katastrofa. Od ministra životního prostředí bych takové zlehčování situace nečekal,“ pustil se do Brabce předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Připomněl, že Brabec hned po zjištění katastrofy uvedl, že viník bude vypátrán velice rychle a potrestán. „Viník bude znám do několika hodin, maximálně dnů. To neříkala opozice, ale pan ministr. Druhý den už pan ministr věděl, kdo to nebyl. Vyšetřování pokračuje, ale on už od druhého dne ví, kdo to nebyl,“ narážel Stanjura na další vyjádření Brabce, který ještě v září informoval, že viníkem určitě není valašskomeziříčská chemička DEZA z koncernu Agrofert, kterou někteří za viníka od počátku označovali.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je členkou výboru pro životní prostředí, v němž se minulý týden kauza rovněž probírala, připomněla, jak se Brabec na zasedání výboru ke svým prohlášením postavil. „Pan ministr uvedl, že za ten tweet, že to bude vyšetřeno do několika hodin, by si nafackoval. Že by si ale nafackoval za to, že vyloučil Dezu, na to jsem se ho ptala osobně, taková reakce už nebyla,“ podotkla.

Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek navrhl, aby se poslanci Bečvě věnovali až v pátek ve 14 hodin, což opoziční poslanci zkritizovali a takový termín označili za nedůstojný katastrofě takového rozsahu.

„To jste ještě mohl navrhnout sobotu v 11, to má asi stejnou hodnotu,“ mávl rukou Stanjura. Poslanci zařazení bodu na páteční odpoledne i přesto odhlasovali.

Brabce se v debatě zastal ministr vnitra Hamáček, podle kterého by se poslanci neměli snažit ovlivňovat policii při vyšetřování. „Policie postupuje nestranně. Nikdo to nepodcenil, není to nijak politicky ovlivňováno a čeká se pouze na výsledek soudní expertizy,“ uvedl Hamáček, podle nějž soudní znalec zpracovává stovky vzorků, které policisté odebrali.

Hotovo by měl mít 20. prosince. „Ve chvíli, kdy to vyhodnotí, bude jasné, z kterého kanálu kyanid vytekl,“ dodal Hamáček.

Kyanid do řeky Bečvy unikl 20. září na Vsetínsku. Na skoro 40 kilometrech řeky došlo k úhynu asi 40 tun ryb a dalších živých organismů. Únik vyšetřovala Česká inspekce životního prostředí a později ho převzali policejní vyšetřovatelé.

Pirátská strana vytvořila ke katastrofě informační web Za živou Bečvu. Na webu lze najít přehled mediálních výstupů v této věci, stejně jako časovou osu s nejdůležitějšími událostmi kauzy i další informace. Podpisem výzvy Řeky bez jedů také mohou lidé pomoci vyvinout tlak na Ministerstvo životního prostředí, aby podniklo kroky k tomu, aby se podobné katastrofy již neopakovaly.

Reklama

Doporučované