Hlavní obsah

Ministr dopravy Kremlík bilancuje, testování české formule 1 a koupí USA Grónsko?

Polední zprávy ze středy 16. srpna 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:48 – Ministr dopravy Kremlík bilancuje

Stát v příštím roce vynaloží na dopravní stavby 87 miliard korun, o pět miliard více, než původně plánoval. O další peníze ze státního rozpočtu už ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) žádat nebude, chce hledat další zdroje jinde. Do pěti let chce stát zahájit výstavbu většiny zbývajících úseků dálniční sítě. Ministr se pochválil za tento odvážný plán, zároveň ale přiznal, že některé části dálniční sítě se do pěti let začít stavět nepodaří.

3:06 – Výbuch v panelovém domě v Liberci

Zřejmě výbuch plynu způsobil dnes časně ráno požár bytu v panelovém domě v Liberci v ulici Slovenského národního povstání. Zraněná je jedna žena, asi 35 lidí muselo být evakuováno. Hasiči již požár uhasili, na místo dorazil statik, aby posoudil stav domu. Na místě zasahovalo pět jednotek hasičů, výbuch měli hlášený krátce po 4:15, požár po necelé půl hodině lokalizovali. Hořelo v jednom z bytů v horních patrech osmipatrového domu.

3:16 – Závody studentských formulí v Česku

V Mostě začal závod Formule Student. Na tamním autodromu se sešlo přes 800 studnetů z celého světa, kteří přijeli s vlastnoručně navrženými a sestavenými auty, aby poměřili nejenom rychlost, ale taky celkovou kvalitu nebo finanční životaschopnost svých formulí. Stroje jsou poměrně malé, měří jen asi metr a půl, stojí za ní ale spousta práce a nemalé finanční prostředky. Jeden stroj vyjde asi na šest milionů korun.

6:25 – Trump uvažuje o koupi Grónska

Americký prezident Donald Trump uvažuje o nákupu Grónska, autonomního území Dánska a největšího ostrova na světě. List The Wall Street Journal ve čtvrtek napsal, že bývalý realitní magnát se v Bílém domě s plánem svěřil svým poradcům a pověřil je, aby možnost prozkoumali. Do jaké míry svůj plán myslí vážně, ví zřejmě jenom on, podle dánských politiků jde o špatný vtip. Nabídku odkoupit Grónsko předložil Washington Kodani už v roce 1946, kdy za ostrov nabízel 100 milionů dolarů. Podle současných zákonů by ale o případném připojení k USA museli hlasovat samotní občané. Podle politického geografa Michaela Romancova má Grónsko zásadní vojensko-strategický význam.

8:15 – Lodě s migranty dál čekají na povolení zakotvit 

Devět lidí odvezla italská pobřežní stráž ze zdravotních důvodů z lodi Open Arms, která už dva týdny čeká s desítkami afrických migrantů v italských vodách. Na palubě jich zůstává ještě 138. Loď ale pořád nemá povolení zakotvit v přístavu, a to kvůli protiimigrační politice ministra vnitra Salviniho. Ten od loňska zakazuje vstup do Itálie lodím nevládních organizací s migranty. Ve středu ale tamní soud rozhodl, že loď smí vplout do italských vod a migrantům má být poskytnuta pomoc. Na povolení vstupu do některého z evropských středomořských přístavů čeká taky loď Ocean Viking. Na její palubě je přes 350 afrických migrantů včetně sedmi desítek nezletilých.

8:50 – Izrael povolí vstup člence Kongresu USA Rashidě Tlaibové

Izrael povolí vstup do země člence amerického Kongresu Rashidě Tlaibové, aby mohla navštívit rodinu na palestinském Západním břehu Jordánu. Informovalo o tom izraelské ministerstvo vnitra. Původně jí izraelské úřady vstup zamítly stejně jako její kolegyni ze Sněmovny reprezentantů Ilhan Omarové kvůli jejich údajné podpoře bojkotu Izraele. Tlaibová ale ve čtvrtek požádala o vstup z humanitárních důvodů. Kongresmanka zaslala izraelskému ministru vnitra Ajemu Derimu žádost o povolení navštívit devadesátiletou babičku, která žije na Západním břehu Jordánu. Tlaibová se má v Izraeli zdržet pouhé dva dny, navíc se zavázala zdržet komentářů k otázce palestinské nezávislosti.

Reklama

Doporučované