Hlavní obsah

Ťok oznámil, že se mu „nechce“ být ve vládě, nová sestava pro Babiše se rýsuje

Ministr dopravy Dan Ťok je na odchodu, jak se rýsuje nová vláda?Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO) zvažuje konec vládního angažmá. Rozhodnutí oznámí do konce týdne.

Článek

Chystaná nová koaliční vláda premiéra v demisi Andreje Babiše sice ještě není definitivně schválena u sociálních demokratů a komunistů, jací by v ní mohli být ministři, se však postupně vyjasňuje.

Ve středu ráno oznámil ministr dopravy Dan Ťok víceméně očekávanou informaci, že už nejspíš v novém kabinetu nebude pokračovat, přesněji, že se mu „nechce“.

Nejnovějším z důvodů je to, že antimonopolní úřad minulý týden shodil velmi důležitý tendr na provozovatele mýtného na dálnicích.

Video: Poslední Výzva Seznamu s Danem Ťokem

Ministr dopravy Dan Ťok živě na Seznamu.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

„Já za tím cítím trošku mýtný tendr. Pokud chtějí na ministerstvu někoho, kdo se domluví přímo s Kapschem, tak jim to nabídnu,“ uvedl pro ČTK Ťok.

Je už třetím ministrem z nynějšího kabinetu v demisi, který oznámil konec. Před ním to udělali ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr zahraničí Martin Stropnický.

Místo Pelikána by měla do nového týmu přijít poslankyně Taťána Malá, místo Stropnického obsadí podle koaliční dohody sociální demokraté. Jejich nominantem by měl být europoslanec Miroslav Poche, proti němu se však zatím stavějí komunisté a prezident Miloš Zeman.

Video: Za sebe říkám, že bych komunistům neustupoval, říká Faltýnek

Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

Tomu, že Ťokův konec přijde s největší pravděpodobností, nasvědčuje i to, že si hnutí  ANO už v minulých týdnech vyhlédlo náhradu. Má jí být manažer významné stavební firmy Tomáš Koranda. I proti němu jsou však komunisté, kterým se nelíbí, že by resort dopravy opanoval další člověk z mocné stavební lobby (Dan Ťok přišel ze Skansky).

U pěti ministerstev sociálních demokratů už jsou také vyhlédnutí lidé víceméně známí, i když předseda Jan Hamáček jejich jména neprozradil zatím ani širšímu vedení strany a vybírat by se z nich mělo v Lidovém domě tento pátek.

Ministrem vnitra by měl být předseda Jan Hamáček, nabídku na Ministerstvo práce a sociálních věcí přiznala nynější náměstkyně Gabriela Nekolová a zřejmě také jihlavský sociální demokrat Petr Krčál.

S nabídkou vést Ministerstvo kultury za ČSSD byla konfrontována jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, na zemědělství by mohl jít Miroslav Toman, někdejší člen úřednické Rusnokovy vlády.

Reklama

Doporučované