Hlavní obsah

Havlíček: Vláda obnovila činnost Národní ekonomické rady vlády

Foto: vlada.cz

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Reklama

Vláda dnes obnovila činnost Národní ekonomické rady vlády (NERV). Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.

Článek

Hlavním úkolem rady má být vyhledávání možných problémů ve fungování ekonomiky nebo příprava doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů vlády. Rada by také měla vyhodnotit přijatá opatření kvůli šíření koronaviru a navrhnout opatření související s přípravou státního rozpočtu na rok 2021.

NERV by měl mít 15 členů, a to zástupců ekonomů i velkých firem, kteří budou v radě působit bez nároku na odměnu. Zároveň by se podle Havlíčka mohl rozšířit NERV ještě o ekonomku Ilonu Švihlíkovou, která by tak byla jedinou ženou v NERV. Podle ministra se má ale teprve vyjádřit, zda se členkou NERV stane. V současnosti je již v ekonomickém týmu Ústředního krizového štábu.

Členové obnovené NERV

Generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon

Šéf Komerční banky Jan Juchelka

Šéf ČEZ Daniel Beneš

Člen představenstva Škody Auto Bohdan Wojnar

Ředitel vnějších vztahů společnosti Coca-Cola Petr Jonák

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Hlavní ekonom Generali CEE Holding a bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer

Ekonom Jan Švejnar

Profesor CERGE-EI a člen Rady pro výzkum, vývoj a inovace Štěpán Jurajda

Ekonom Miroslav Zámečník

Ekonom Lukáš Kovanda

Ekonom Tomáš Sedláček

Předseda dozorčí rady O2 Ladislav Bartoníček

Majitel Rockaway Capital Jakub Havrlant

Sociolog Daniel Prokop

„Jsme přesvědčení, že jsou v radě všichni zástupci ekonomiky, které jsme tam potřebovali. Tento orgán musí být nezávislý,“ uvedl Havlíček. Činnost NERV bude v jeho gesci jako ministra průmyslu o obchodu.

Původně NERV představila vláda Mirka Topolánka (ODS) v lednu 2009 jako nezávislý poradní orgán kabinetu. Následně v září rada zveřejnila svoji závěrečnou zprávu. Poté činnost rady obnovila vláda Petra Nečase (ODS) v srpnu 2010. Po pádu vlády byla činnost NERV v srpnu 2013 pozastavena. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) pak agendu rady začlenila v roce 2014 do obnovené Rady pro udržitelný rozvoj.

Reklama

Doporučované