Hlavní obsah

Ministr Hüner: Pokud nebude jiný seriózní zájemce, může se o koupi ArcelorMittal Ostrava ucházet stát

Video: Aleš Černý

 

Reklama

Skupina ArcelorMittal chce prodat svou ostravskou huť, aby jí Evropská komise umožnila koupit jiný závod v italském Tarantu.

Článek

Kvůli plánovanému prodeji se v úterý ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner sešel s vedením firmy a dohodl se na ustanovení expertního týmu. Ten má ministerstvo průběžně informovat o dalších krocích týkajících se budoucnosti podniku, který na Ostravsku zaměstnává okolo sedmi tisíc lidí.

Ačkoli to nebylo na pořadu úterního jednání, připustil ministr Hüner, že by se stát o koupi někdejší Nové huti mohl za určitých podmínek ucházet.

„Stát by o tom začal uvažovat ve chvíli, kdy by nebyli žádní jiní zájemci. Nebo kdyby byli jen zájemci, které by stát vyhodnotil jako rizikové,“ upřesnil Hüner s tím, že kromě udržení zaměstnanosti v moravskoslezském regionu huť stát zajímá i z pozice nového vlastníka OKD. ArcelorMittal Ostrava je totiž významným odběratelem těžební společnosti.

Generální ředitel ArcelorMittal Ostrava Ashok Patil zároveň řekl, že firma zatím žádné zájemce o koupi neeviduje. Čeká totiž stále na verdikt Evropské komise, který je k započetí samotných jednání o prodeji klíčový.

„Zatím se nejednalo o prodeji ostravských hutí. Pokud by k tomu došlo, ujistili jsme pana ministra, že počítáme s další výrobou bez redukce kapacit nebo ztrát pracovních míst,“ řekl Patil.

Skupina ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě. Vlastní ji indická rodina Mittalů v čele s miliardářem Lakšmí Mittalem.

Zástupci ArcelorMittalu oznámili českým úřadům svůj záměr prodat ostravskou huť předminulý pátek. Důvodem je jejich nedávná akvizice hutě Ilva v italském městě Taranto. Evropská komise, která na unijní úrovni supluje antimonopolní úřad, od konce loňského roku akvizici prověřovala s ohledem na dopad na trh.

A schválení transakce podmínila tím, že se musí kupující firma zároveň jiné výroby v regionu zbavit, aby neměla příliš velký tržní podíl. Podle informací Televize Seznam první dvě nabídky ze strany indické společnosti komise odmítla. Proto v rámci kompenzace ArcelorMittal nabídl prodej závodu v Ostravě.

To vzápětí kritizoval například odborový boss Josef Středula, podle nějž má moravskoslezský region už nyní s upadajícím průmyslem dost problémů. Před rokem ukončil těžbu Důl Paskov a celé OKD pomalu utlumují činnost. Velké problémy má i další významný zaměstnavatel v regionu - strojírenská skupina Vítkovice.

Komise má čas na posouzení aktuální kompenzační nabídky (tedy prodeje ostravské hutě výměnou za možnost koupit Ilvu) do 23. května.

Na celou úterní tiskovou konferenci se můžete podívat ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované