Hlavní obsah

Ministr Krčál podává demisi, místo něj přichází žena se vzděláním z Londýna a Frankfurtu

Tisková konference šéfa ČSSD Jana Hamáčka a ministra Petra Krčála.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Seznam objevil problémové pasáže v ministrově bakalářské práci. Přichází už druhá výměna v Babišově vládě.

Článek

Vláda Andreje Babiše nemá ani tři týdny od jmenování a už přichází o druhého ministra. Po Taťáně Malé, která přesně před týdnem opustila nuceně Ministerstvo spravedlnosti, odchází také ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál.

„Připouštím, že v mé bakalářské práci mohlo dojít k pochybením. Nechci být zátěží pro vládu a pro sociální demokracii, a proto jsem nabídl rezignaci,“ řekl Krčál. Za „normální politické situace“ by prý jednal jinak, ale vzhledem k tomu, jak těžko se tvořila vládní koalice, a také vzhledem ke své rodině se Krčál rozhodl odejít.

Jan Hamáček rezignaci přijal a informoval premiéra Andreje Babiše. „Do křesla ministryně práce a sociálních věcí nominuji paní Janu Maláčovou, ředitelku odboru rodinné politiky na Ministerstvu práce,“ prohlásil Jan Hamáček.

Maláčová získala vysokoškolské vzdělání v Londýně a ve Frankfurtu nad Mohanem.

„Výběr nástupce nechám na ČSSD. Pokud na MPSV přijde paní Maláčová, její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plus,“ uvedl premiér Andrej Babiš. Rezignace ministra byla jediným možným řešením situace kolem podezření z plagiátorství v Krčálově bakalářské práci, řekl České televizi Babiš.

Proč rezignovali:

Důvody k rezignaci jsou u obou ministrů stejné - novináři zjistili, že vysokoškolské závěrečné práce obou politiků měly závažné nedostatky - totiž to, že v nich byly bez citací uvedeny texty, které už předtím napsali jiní autoři.

Závadnou bakalářskou práci ministra Petra Krčála objevil Seznam. Zjistil, že po bakalářském studiu na Institutu mezioborových studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně sepsal text, který se zejména v první třetině na mnoha stránkách shoduje s prací Krčálovy známé Marie Doležalové a v další části pak bez citací přepisuje články z časopisů o mládeži nebo dokumenty Kraje Vysočina.

Petr Krčál se v úterý ráno sešel s předsedou sociálních demokratů Janem Hamáčkem a situaci kolem svého studia vysvětloval.

V pondělí však Petr Krčál reportérům Seznamu nedokázal vysvětlit, jak se shodné pasáže v jeho práci objevily. Navzdory rozsáhlým pasážím, které mohou být v jeho práci považovány za opsané, tvrdí, že práci napsal řádně, a dokonce připomněl, že mu ji její vedoucí pochválil.

„Měl jsem přísného vedoucího a ten mě za můj přístup pochválil. Věřím jeho posudku,“ uvedl ministr.

Video: Petr Krčál reaguje poprvé na podezření, že opsal bakalářskou práci

Sociální demokrat Petr Krčál.Video: Seznam Zprávy

Andrej Babiš tak má vládu, ze které museli kvůli vážným podezřením odejít hned zkraje dva členové, ale není ani úplná. Premiér totiž nedokázal na Hradě prosadit, aby prezident jmenoval na ministra zahraničí kandidáta, jehož navrhla sociální demokracie.

Reklama

Doporučované