Hlavní obsah

Ministr kultury odvolal ředitele Národní galerie Fajta a podal na něj dvě trestní oznámení

Ministr kultury Antonín Staněk vysvětluje, proč odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo kultury také odvolal ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

Článek

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa.

„V obou případech jsem tak učinil na základě právního rozboru aktuálních výsledků,“ uvedl Staněk s tím, že na Fajta podal dvě trestní oznámení. Ministr také připravuje třetí trestní oznámení, na koho bude mířit ale nechtěl sdělit.

„Oba ředitelé na základě výsledků šetření ztratili mou důvěru v to, že jsou schopni hospodárně a s odpovědností dobrého hospodáře vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem. Už loni ministerstvo kultury muselo dofinancovávat hospodaření NGP více než 15 miliony korun, podobně by to vypadalo, jak se ukazuje v letošním roce,“ řekl Staněk.

Národní galerii by měl nyní vést Ivan Morávek, Muzeum umění Olomouc bude dočasně řídit stávající statutární zástupce Ondřej Zatloukal.

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt si podle zjištění Seznamu loni ke svému platu nechal na konci roku poslat odměnu ve výši téměř 1,2 milionu korun. A to na základě smlouvy o vytvoření autorského díla, kterou se svým vlastním šéfem uzavřela Národní galerie v Praze 20. prosince 2018.

Jiří Fajt považuje své dnešní odvolání za politický krok. Všechny důvody, jimiž ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolání zdůvodnil, považuje za zástupné. Autorská smlouva na více než milion korun, kvůli níž Staněk podal trestní oznámení, je podle Fajta standardním nástrojem. „Odlišuje manažerskou činnost od autorské činnosti,“ řekl dnes Fajt ČTK.

Smlouva podle něj postihovala mimo jiné projekty připravované NGP k loňským výročím, na něž vláda poskytovala zvláštní dotace. Fajt v některých projektech NGP figuroval jako jejich kurátor.

O možném odvolání Fajta se vždy jen spekulovalo, ministr kultury konkrétní výtky vůči němu nezveřejnil. Před dvěma týdny v tisku uvedl, že zatím nemá důvod „pochybovat o jeho uměleckých výsledcích, ty ekonomické vyhodnocujeme. Zajímá mě malá návštěvnost galerie“. Návštěvnost galerie pod vedením Fajta, který do jejího čela nastoupil v polovině roku 2014, ale roste. Loni ji navštívilo celkem 711 928 lidí, v předchozím roce to bylo 690 000 lidí, jak vyplývá z výročních zpráv. V roce 2014 do galerie přišlo 380 000 lidí.

Podle informací ministerstva z počátku tohoto týdne byla 15. dubna v NGP zahájena veřejnosprávní kontrola zaměřená na vybrané skutečnosti rozhodné pro hospodaření NG s veřejnými prostředky.

Odvolaný ředitel Muzea umění Michal Soukup dnes odmítl, že by se dopustil chyb v hospodaření muzea, což bylo argumentem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) pro jeho odvolání. Ministrův krok pobouřil řadu zaměstnanců muzea, kteří před časem vyzvali Staňka k rezignaci. Zvažují nyní další formy protestu.

Soukup dnes v prohlášení ministrovy argumenty pro své odvolání odmítl. „Důvodem mého odvolání byly údajné chyby v hospodaření muzea, které zjistil audit Ministerstva kultury ČR. My jsme na všecky výtky reagovali, vyargumentovali jsme je, ale ministerstvo je smetlo bez jakéhokoliv zdůvodnění ze stolu,“ uvedl Soukup.

Změny ve vedení Muzea umění souvisejí s přípravou stavby Středoevropského fóra Olomouc (SEFO), na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Muzeum umění má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale z pozice zřizovatele muzea rozhodlo o architektonické soutěži. Muzeum se kvůli tomu musí s právními závazky složitě vypořádat.

Soukup v prohlášen poukázal na to, že jej sice ministr loni v listopadu pověřil přípravou architektonické soutěže na stavbu SEFO, písemný příkaz ministra ani po půl roce však neobdržel. Staněk prý i přes sliby také dosud nikoho z ministerstva nepověřil řešením složité právní problematiky kolem této soutěže. „Muzeum umění Olomouc se snaží a vždy snažilo komunikovat s ministerstvem kultury jako se svým zřizovatelem, ale za ministra Staňka to byla jednostranná komunikace,“ podotkl Soukup.

Reklama

Doporučované