Hlavní obsah

Ministr kultury Staněk z ČSSD končí, rezignuje po volbách

Foto: vlada.cz

Ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk končí.

Reklama

aktualizováno •

Antonín Staněk po necelých jedenácti měsících končí na postu ministra kultury. Na svém odchodu už se podle informací Seznamu dohodl se šéfem ČSSD Janem Hamáčkem.

Článek

Staněk už nedokázal ustát stupňující se tlak. A to nejen od kulturní obce, která ho považovala za nekompetentního. Umělci sepsali petici za Staňkův odchod s tisíci podpisy. Emoce vybuchly po sporném odvolání ředitelů Národní galerie Praha a také Muzea umění Olomouc.

A ministr také velmi rychle ztrácel podporu ve své vlastní straně, kde stále víc funkcionářů mělo pocit, že spíše škodí.

Předseda ČSSD Jan Hamáček už oficiálně řekl, že oznámí jméno nového ministra kultury na konci května.

„Ministr kultury Antonín Staněk mě předem informoval o svém záměru odstoupit z funkce člena vlády do konce tohoto měsíce. Jeho rozhodnutí respektuji a děkuji mu za práci a nasazení na ministerstvu,“ uvedl Hamáček.

O rezignaci měl požádat Hamáček

Sám Staněk pro server iDnes uvedl, že ho o rezignaci požádal právě předseda strany Hamáček. Na otázku iDnesu, jestli by Staněk rezignoval z vlastního rozhodnutí, odpověděl slovy: „Neměl jsem důvod, za svými kroky a činy si stojím.“

Podle statutárního místopředsedy ČSSD Romana Onderky bylo nutné situaci zklidnit ve chvíli, kdy tlak na ministra přerostl v tlak na ČSSD.

„Hamáček na něj musel hodně tlačit, Staněk moc nechtěl svým kritikům ustoupit. Ale nakonec se dohodli,“ uvedl zdroj dobře obeznámený s děním v ČSSD.

Kdo bude příští ministr?

Stranou už kolují spekulace o tom, kdo by Staňka mohl nahradit. Mezi nejvážnější adepty patří místopředseda strany Ondřej Veselý, bývalý starosta Písku.Mluví se také o jménu prvního místopředsedy ČSSD Romana Onderky, někdejšího brněnského primátora, ale ten pro Seznam odmítl, že by mezi kandidáty byl.

Podívejte se: Tak Antonín Staněk vysvětloval, proč odvolal ředitele galerií.Video: Seznam Zprávy

Jinak však Roman Onderka patřil k nejhlasitějším kritikům Antonína Staňka. Kroky, které končící ministr dělal, označil veřejně za neprofesionální.

„V případě, že si své kroky neodůvodní, je namístě, aby sociální demokracie zvažovala výměnu v rámci tohoto resortu,“ řekl například v České televizi.

Antonín Staněk byl i v ČSSD považovaný za nejslabšího z pěti ministrů, jeho působení nepřináší straně žádné kladné body. Naposledy své kolegy naštval svou účastí na křtu knihy bývalého předsedy KSČ Miroslava Grebeníčka Ve znamení kříže, namířené proti církvi a restitucím. Ministr měl na křtu závěrečné slovo a pronesl přípitek na úspěch knihy.

„Ministr kultury je vcelku lehký vládní post a jediné, co se od něj očekává, je, aby si nenaštval kulturní frontu. To se ale panu Staňkovi podařilo bohatě,“ zlobili se další poslanci z jeho ČSSD.

O odchodu Antonína Staňka se rozhodlo minulý týden, když si ho pozvalo vedení sociální demokracie, aby jim své kroky vysvětlil. Jenže Staněk kolegy nedokázal přesvědčit, hlavně pak trojici místopředsedů Romana Onderku, Tomáše Petříčka a Michala Šmardu.

Dohodli se proto se Staňkem, že rezignuje sám. A na šéfovi Janu Hamáčkovi zbyl důležitý krok. Obhájit to u prezidenta Miloše Zemana, jenž byl Staňkovým zastáncem. 28. května by se měl Staněk sejít s prezidentem Milošem Zemanem.

Jsou tu nedotknutelní, míní Staněk

„Ukazuje se, že jsou tady nedotknutelní, kteří mohou hrát podle jiných pravidel než obyčejní lidé, kteří chodí každý den do zaměstnání a nemají možnosti si sami sobě podepisovat žádné autorské smlouvy,“ uvedl pro iDnes končící ministr. Nedotknutelné specifikoval jako ty, kteří jsou hájeni veřejností, i když jsou vážně podezřelí z trestných činů. Mezi ně řadí i odvolaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.

Reklama

Doporučované