Hlavní obsah

Ministr kultury Zaorálek havaroval na D1. Jeho vůz se srazil s kamionem

Foto: SZ / David Neff

Ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

Ministr kultury Lubomír Zaorálek havaroval na dálnici D1.

Článek

Limuzína ministra kultury Lubomíra Zaorálka se ve čtvrtek odpoledne na 19. kilometru mezi Mirošovicemi a Všechromy směrem na Brno srazila s kamionem.

„Pan Zaorálek jel do Ostravy, řídil jeho řidič. Na dálnici vjel před jejich auto bulharský kamion a vrazil do nich. K nehodě byla zavolána policie, pan ministr zraněn nebyl,“ sdělila pro iDNES.cz mluvčí Ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Petra Hrušová z tiskového oddělení Ministerstva kultury Seznam Zprávám řekla, že v autě kromě Zaorálka a řidiče nikdo nebyl.

Zaorálek by měl poté, co pro něj přijede náhradní vůz, pokračovat v cestě. „Jede do Ostravy na diskuzi na téma muzeí a na zahájení Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka,“ dodala Hrušová.

Dálnice je průjezdná jedním pruhem, na místě je kolona.

Zaorálek byl jako ministr účastníkem nehody v září 2017, kdy působil ve funkci šéfa diplomacie. Jeho vůz řízený pracovníkem Ochranné služby Policie ČR se na Znojemsku střetl s jiným osobním autem. Zaorálek později řekl, že auta se zřejmě srazila při předjíždění a skončila na poli. Ministr při nehodě utrpěl zranění hlavy a záchranáři ho převezli do brněnské nemocnice, odkud byl týž den propuštěn do domácí péče.

Účastníky vesměs lehčích nehod byla v roli cestujících i řada dalších členů českých vlád. Například v březnu 2001 havaroval služební vůz s tehdejším ministrem spravedlnosti Jaroslavem Burešem na dálnici D1 při výjezdu z Prahy, o rok později do auta s šéfem diplomacie Janem Kavanem na Jižní spojce v Praze zezadu nabouralo další osobní vozidlo. K nejtěžším haváriím českých politiků patří nehoda z dubna 2004, kdy mezi Prostějovem a Brnem havarovalo auto s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou. Při nehodě bylo téměř zničeno služební audi.

Reklama

Doporučované