Hlavní obsah

Ministr Ludvík podepsal státní dotaci motolské nemocnici. Žádost si podal de facto sám

Večerní zprávy 26. 6. 2017.

 

Reklama

Největší zdravotnické zařízení v Česku si chce pořídit nové CT za 58 milionů korun. Ministr Miloslav Ludvík ale pomohl Motolu ušetřit.

Článek

Motolská nemocnice díky podpisu ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka ušetří desítky milionů za nákup nového CT.

Ludvík, který stál v čele Motola přes patnáct let a po podzimních volbách se nejspíše do křesla ředitele opět vrátí, schválil největšímu zdravotnickému zařízení v Česku, své bývalé nemocnici, státní dotaci.

Vtip je v tom, že žádost o peníze si de facto také sám podal.

Vedení motolské nemocnice totiž odeslalo dokumenty kvůli výměně starého CT ještě v době, kdy tam byl Miloslav Ludvík loni v listopadu ředitelem.

Teď, kdy už je ministrem zdravotnictví, byla dotace vyřízena a Miloslav Ludvík schválil na koupi CT dotaci ze státního rozpočtu ve výši 40 milionů korun. Zbylých 18 milionů má Motol zaplatit z vlastních peněz.

Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štepánka Čechová uvedla, že když se dotace pro nemocnici projednávala na poradě vedení ministerstva, ministr Ludvík řekl, že se k ní nebude vyjadřovat.

Jak doplnila, rozhodnutí vždy schvaluje ministr. Což tedy Miloslav Ludvík udělal.

Přišlo mi to problematické, řekl Ludvík

Ludvík během rozhovoru pro Seznam.cz přiznal, že mu podepsání dotace pro motolskou nemocnici přišlo problematické. „Jako že bývalý ředitel si to schvaluji pro nemocnici. Musím říct, že jsem byl fakt rozpačitý,“ vysvětlil Ludvík.

Dále také řekl, že když se schválení dotace pro Motol na poradu vedení dostalo, tak na to podle svých slov zíral. „Říkal jsem, že se k tomu nebudu ani vyjadřovat,“ zopakoval Ludvík slova mluvčí ministerstva.

Video: Rozhovor s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem

Před samotným schválením dotace řešila koupi CT také komise složená z úředníků ministerstva nebo zástupců zdravotních pojišťoven. Také ona nákup schválila.

„Hlasování bylo zcela jednoznačné,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp, který zároveň komisi předsedá. Čechová upřesnila, že 25 členů komise hlasovalo pro a nikdo nebyl proti.

Spor kvůli ceně přístroje

Debata ale nebyla úplně tak klidná. Dalšímu členovi komise - předsedovi dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny - Rudolfu Stupkovi se nezdála cena za nové CT. 58 milionů korun bylo podle něj příliš.

Na to ale dostal odpověď. „Že vysoká cena odpovídá doplňkové výbavě stroje,“ cituje Stupka reakci na jeho kritiku. Porovnat cenu se stejným typem CT není možné. Protože v Česku ani na Slovensku zatím v žádné nemocnici není.

V žádosti motolská nemocnice uvádí, že ročně na CT ošetří přes 21 tisíc pacientů. Jeden ze čtyř přístrojů je již deset let starý a tak je nutné ho vyměnit.

Vedení nemocnice tvrdí, že jejich vysoké požadavky dokáže splnit jedině firma Siemens. Ta by do Motola měla nový typ dodat.

V Motole si také spočítali, že za jedno ošetření dostanou od pojišťovny zhruba 1500 korun, za rok jde o více než 19 milionů korun.

Reklama

Doporučované