Hlavní obsah

Ministr Metnar: Když budou ohroženy výdaje na obranu, skončím

Premiér Andrej Babiš a ministr obrany Lubomír Metnar.

Reklama

Ministr obrany Lubomír Metnar spojil své setrvání ve funkci s vyjednáváním o rozpočtu pro armádu.

Článek

Pokud by se měly rozpočtové škrty výrazně dotknout výdajů na armádu, podobně jako v minulosti, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) by nechtěl nadále zůstávat na svém postu. Řekl to v rozhovoru ČTK.

Modernizace armády se podle něj nesmí zastavit a nesmí se opakovat scénáře, kdy se v krizi nejprve šetřilo na výdajích na obranu. Připomněl důsledky předchozí hospodářské krize, kdy se rozpočet ministerstva obrany výrazně snižoval a rozvoj armády se zastavil.

Situaci zkomplikovala pandemie koronaviru a její dopady na ekonomiku. Metnar připomněl, že ministerstvo obrany již kvůli předpokládaným ekonomickým důsledkům vrátilo do státního rozpočtu 2,9 miliardy korun, ministerstvo se tak podle něj zachovalo odpovědně a solidárně. Zdůraznil, že peníze uvolnilo tak, aby se úspory nedotkly strategických vyzbrojovacích projektů, tedy například nákupu pásových bojových vozidel pěchoty, děl nebo raketového kompletu SHORAD.

Premiér Andrej Babiš v nedávné minulosti připustil například odsunutí největšího armádního modernizačního projektu na nákup pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) asi za 50 miliard korun. Později ale další modernizaci včetně nákupu BVP podpořil. Obrana dostala za úkol nalézt způsob financování tendru.

Děla za 6 miliard

Ministerstvo obrany chce koupit nová děla pro armádu od francouzské společnosti Nexter. Za 52 děl Caesar by mělo zaplatit asi šest miliard korun. Ministerstvo obrany už tento týden firmu oslovilo, první předběžné konzultace jsou naplánovány na přelom června a července. Smlouva by mohla být podepsána do konce roku.

Obrana při nákupu využije výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek na nákup vojenského materiálu. Nyní používané samohybné houfnice DANA ministerstvo ponechá v mobilizačních rezervách, s jejich prodejem nepočítá.

Modernizace armádního dělostřelectva patří mezi hlavní armádní projekty, o pořízení nových děl ministerstvo mluví několik let. Nahradit chce děla, která neodpovídají požadavkům NATO na dostřel i na ráži, kterou spojenci používají.

Podle Metnara francouzská děla vyšla jako nejlepší volba, která odpovídá požadavkům vojáků, a jsou zároveň nejlevnější ze zvažovaných zbraní. „Jasně se ukázalo, že na základě stěžejních asi 80 technických parametrů, které se hodnotily, nejlépe vyšel Caesar od francouzské firmy Nexter,“ řekl ministr.

Pořizovaná děla budou součásti těžké brigády, jejíž vybudování ministerstvo slíbilo Severoatlantické alianci do konce roku 2026. Nyní používané houfnice DANA bude chtít armáda ponechat v modernizačních zálohách. Důvodem jsou i nemalé zásoby munice, které armáda má. Vzhledem k jiné ráži v NATO ji nebude moci u nových děl použít.

Reklama

Doporučované