Hlavní obsah

Ministr na ocet. Metnar by chtěl kandidovat, ale nemá kde

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Reklama

Ministr Metnar zůstává jediným ministrem za ANO, který by rád kandidoval, ale místo na kandidátce nemá.

Článek

Patří mezi nejméně viditelné ministry Babišovy vlády, přesto by rád kandidoval v letošních volbách. Na rozdíl od svých vládních kolegů ale ministr obrany Lubomír Metnar nemá zajištěné místo na kandidátce.

Nestraník nominovaný na šéfa silového rezortu hnutím ANO by rád kandidoval ve svém domovském kraji. „Bude záležet na zájmu ze strany vedení hnutí ANO. Nebráním se kandidatuře, nejlépe ve svém rodném Moravskoslezském kraji,“ uvedl ke svým volebním plánům Metnar.

Jenže plán obsadit Metnara tam do čela kandidátky ztroskotal ještě před tím, než se o něm mohlo hlasovat. Jak zjistily Seznam Zprávy, o jeho kandidatuře se vyjednávalo, ale straníci řekli rázné ne.

„Bohužel návrh dosadit na pozici jedničky ministra Metnara se nesetkal s porozuměním, když to řeknu eufemisticky,“ řekl Seznam Zprávám šéf zdejší stranické buňky a hejtman Ivo Vondrák.

Pozici lídra nakonec obsadí právě Vondrák, který dlouho váhal, zda kandidovat. Předsedovi hnutí Andreji Babišovi na nabídku kývl až po dlouhém přemlouvání.

Neviditelný ministr

Podle informací Seznam Zpráv byl hlavním důvodem Metnarova neúspěchu fakt, že je neviditelný jak na celostátní úrovni, tak na té regionální. Jeho osobní příběh přitom není nezajímavý - na Ostravsku léta profesně působil a byl to jeho tým, kdo dostal před soud žháře z Vítkova, kteří doživotně zničili zdraví tehdy dvouleté Natálce.

A zásluhy by si mohl připsat i v současnosti. Je to právě armáda, která sbírá body za pomoc v covidové krizi nebo zvládnutou organizaci v Národním očkovacím centru v O2 areně.

Metnar Seznam Zprávám sdělil, že zájem o kandidaturu stále má. A čeká, zda jej hnutí ještě dodatečně do voleb nasadí. Konečná podoba kandidátek je totiž v režii přímo předsedy hnutí Andreje Babiše a celostátního výboru, který se sejde na konci června.

Vedení může Metnara dosadit na moravskoslezskou kandidátku i jinam. „Pokud trvá zájem ze strany ANO, tak samozřejmě já ten slib dodržím,“ říká k případné kandidatuře Metnar.

Pokud by vedení nezasáhlo a Metnar tedy místo nedostal, šlo by o jediného ministra za ANO, který měl o kandidaturu zájem a neuspěl. Jistou pozici na kandidátce mají vicepremiéři Alena Schillerová a Karel Havlíček, muž se stranickou legitimací č. 2 Richard Brabec nebo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Další za ANO nominovaní ministři - Robert Plaga, Adam Vojtěch a Marie Benešová - sice nekandidují, ale proto, že o to nemají zájem. Ministryně spravedlnosti již během nástupu do funkce říkala, že svou misi bere jen do voleb, Adam Vojtěch se zase chystá na velvyslanectví do Helsinek.

Stejně jako Metnar čekají na rozhodnutí vedení strany i další politici ANO, kteří neuspěli v primárkách. Na kandidátku na Vysočině se nedostal mocný muž ANO Jaroslav Faltýnek, nominaci nemá ani řada současných poslanců.

Reklama

Doporučované