Hlavní obsah

Ministr obrany Metnar odmítl podíl českých vojáků na ubití zajatého afghánského vojáka

„To, co bylo uveřejněno v článku The New York Times, samozřejmě odmítám,“ řekl ministr obrany Metnar.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký velvyslanec v Praze Stephen King ocenil in memoriam tři české vojáky, kteří letos v srpnu padli při útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Po slavnostním aktu se Lubomír Metnar a Aleš Opata vyjádřili k vyšetřování úmrtí zajatého afghánského vojáka.

Článek

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) odmítl, že by se čeští vojáci v Afghánistánu podíleli na smrti zbitého afghánského vojáka Vahidulláha Chána, který byl ve vazbě pro podezření ze zabití českého vojenského psovoda Tomáše Procházky z minulého měsíce. O vyšetřování českých a amerických vojáků informoval list The New York Times. Metnar novinářům řekl, že čeští vojáci na misích striktně dodržují humanitární mezinárodní právo.

„Spekulace a zavádějící informace, ty striktně odmítám. V každé armádě demokratických zemí jsou takovéto události řádně a standardně vyšetřeny. Všechny země, které se účastní mise, řádně dodržují mezinárodní humanitární právo. To, co bylo uveřejněno v článku The New York Times, samozřejmě odmítám,“ řekl Metnar.

„My se podílíme a spolupracujeme na vyšetřování této události, protože nám tam zahynul štábní praporčík in memoriam Tomáš Procházka a tato událost, včetně úmrtí pachatele, je řádně vyšetřována,“ dodal ministr obrany.

Také náčelník generálního štábu Aleš Opata zdůraznil, že šetření následuje standardně po jakémkoliv incidentu v Afghánistánu. „Běží to takto několik let, k tomuto (incidentu) je přistupováno jako ke každému jinému," uvedl. Nepochybuje však o postupu českých vojáků. „Dali jsme jasný komentář, já dal jasnou odpověď, nebudu předjímat žádné věci, dokud nebude proces šetření u konce,“ řekl na dotaz, zda nebyli kvůli vyšetřování z Afghánistánu staženi někteří čeští vojáci. Armáda odmítla informace NYT už úterním vyjádření prostřednictvím mluvčího.

Devatenáctiletý afghánský voják Vahidulláh Chán byl obviněn ze střelby na projíždějící české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát z 22. října. Při útoku zemřel český voják Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni. Během několika hodin byl Chán zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl vrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, tvrdí afghánští úředníci. Krátce poté zemřel.

Česká republika měla v Afghánistánu na začátku října přibližně 340 vojáků. V poslední době se stali terčem několika útoků. Celkově zahynulo ve stávající válce v Afghánistánu 14 českých vojáků, z toho čtyři v letošním roce. Amerických vojáků je v Afghánistánu podle The New York Times kolem 15 000.

Reklama

Doporučované