Hlavní obsah

Soudkyně zpochybňovala odposlechy v kauze expremiéra Nečase. Po další žalobě přišla o talár

Ministr spravedlnosti dočasně odvolal soudkyni Královou.Video: Klára Galová

 

Reklama

Soudkyně Helena Králová čelí již dvěma kárným žalobám. Tu první podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán už v září kvůli nerespektování názorů nadřízených soudů.

Článek

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) dočasně zprostil výkonu funkce soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Helenu Královou, která čelí dvěma kárným řízením.

Fakticky to znamená, že její případy bude muset převzít jiný soudce. Podle mluvčí soudu Pavly Hájkové řeší Králová v současné době zhruba 25 kauz. Ta nejznámější je obžaloba bývalého premiéra Petra Nečase a jeho manželky Jany.

Jakub Říman z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti Seznamu řekl, že Pelikán k tomuto rozhodnutí dospěl poté, co si přečetl kárnou žalobu sepsanou předsedou Městského soudu v Praze. Vytkl jí změny názorů na zákonnost odposlechů právě v kauze, v níž je Nečas obžalován.

„Důvody jsou natolik závažné, že ho to opravňuje k tomu, aby byla dočasně zproštěna výkonu funkce,“ prohlásil Říman. Králová v současné době čelí již dvěma žalobám. Tu druhou na ni podal přímo ministr Pelikán.

Hájková uvedla, že rozhodnutí ministra ale zatím soud nedostal. „Dozvěděli jsme o něm pouze z médií. Jakmile ho soud dostane, tak přijme příslušná opatření,“ řekla Hájková.

Seznam již dříve zmapoval pět případů, o něž Pelikán kárnou žalobu opřel. Jsou mezi nimi dva doteď neznámé, kde také Králová podle odvolacích soudů ignorovala důležité důkazy. V jednom případě dokonce odvolací soudce musel Králové v písemném usnesení vysvětlit rozdíl mezi dvěma daňovými trestnými činy.

Podle zákona o soudech a soudcích může Králová proti ministrovu rozhodnutí podat stížnost, která by však zákaz soudit neoddálila, protože nemá odkladný účinek.

Dočasné zproštění trvá do pravomocného skončení kárného řízení u Nejvyššího správního soudu. Po tuto dobu soudce pobírá polovinu platu. Pokud nakonec není odvolán, zbývající peníze se mu doplatí.

Reklama

Související témata:

Doporučované