Hlavní obsah

Ministr Pelikán prověřuje soudce a žalobce, kteří bydlí za nájem pro chudé

Lidé s velkými příjmy platí nájemné pro sociální případy. Ministr kvůli tomu prověřuje soudce a žalobce.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudci a žalobci platí Praze za městské byty nájem okolo 60 korun za metr čtvereční. Podle Pelikána je ohrožena jejich nezávislost.

Článek

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán je sice na odchodu z politiky, ale ještě nechá prověřit případy žalobců a soudců, kteří bydlí v pražských městských bytech.

Pelikán, který se ze světa politiky přesune do advokacie, reaguje mimo jiné na zjištění Seznamu, že soudci a žalobci, jejichž příjmy často překračují sto tisíc měsíčně, bydlí už roky v obecních bytech za nájemné, jehož výše odpovídá tomu, co platí lidé v sociální tísni.

Seznam popsal, že více než čtyřicet soudců a žalobců platí v Praze za městské byty kolem 60 korun za metr čtvereční.

„Nezávislost soudců a státních zástupců je něco, co patří k demokratickému státu a je potřeba to zajišťovat. Není důvod, aby tito lidé s nadprůměrnými příjmy byli nějak zvýhodňováni,“ řekla mluvčí Ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Robert Pelikán nechá prošetřit pronájmy soudců a žalobců po interpelaci poslance Pirátů Jakuba Michálka. Bývalému pražskému zastupiteli v dopise v písemné odpovědi napsal, že je situací zneklidněn.

Právě poslanec Michálek upozorňuje, že se soudci mohli dostat do střetu zájmu. Například ve sporech, v nichž figuroval i pražský magistrát a oni v těchto případech předem neoznámili svou podjatost.

Podle mluvčí ministerstva nechá nyní Robert Pelikán jednotlivé případy prošetřit. Jestli se potvrdí to, co mu napsal poslanec Michálek, chce to ministr dále řešit.

Reklama

Doporučované