Hlavní obsah

Ministr se ptá, kde skončily slevy za nákup léků. Případ vyšetřuje policie

Ministr zdravotnictví v demisi Vojtěch si vybral prvního šéfa nemocnice.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch po návštěvě v Ostravě řekl, že za minulého vedení, v jehož čele byl exministr Svatopluk Němeček, nefungovala tamní fakultní nemocnice, jak by měla.

Článek

Už první závěry kontroly, kterou ministr do nemocnice poslal, ukazují podle Vojtěcha pochybení bývalého vedení.

Bývalého ředitele Svatopluka Němečka Adam Vojtěch v únoru odvolal. Ve středu potvrdil, že místo něj do čela nemocnice jmenoval Evžena Machytku.

Ministr po své návštěvě nemocnice mluvil třeba o problémech s místní soukromou laboratoří. Vojtěchovi se nelíbilo, že do ní odcházejí vzorky z tohoto zdravotnického zařízení, i když v ní jsou zaměstnáni někteří zdejší lékaři.

„Bavíme se podle všeho o finančním objemu v řádu desítek milionů korun. Toto samozřejmě z mého pohledu je těžko akceptovatelné,“ prohlásil Vojtěch.

Podle Machytky není ve fakultních nemocnicích běžné, aby se v tak velkém objemu posílaly práce do soukromých laboratoří.

Ministr zdravotnictví oznamuje jméno nového ředitele ostravské nemocnice: 

Video: Seznam, Seznam Zprávy

Adam Vojtěch se zastavil také u případu, který už prošetřuje policie. Jde o kauzu takzvaných zpětných bonusů. Nemocnice od dodavatelů léků inkasovala ročně asi 150 milionů korun. Jenže za nákup některých léků slevu řadu let nedostala, i když jiná zdravotnická zařízení ji dostala.

„Je otázkou tedy, zda ty bonusy třeba nebyly vyjednávány někde bokem. To se musí prověřit,“ řekl ministr.

Ministr s novým ředitelem řešil i případ, o kterém informoval v uplynulých dnech Seznam. Popsali jsme, že policie prošetřuje ostravské lékaře, protože pacienty s rakovinou léčili nepovolenou metodou.

Jedním aktérem tohoto případu je i lékař Pavel Zonča, který byl kandidátem na přednostu chirurgické kliniky nemocnice. Vojtěch však řekl, že se s Machytkou dohodli, že se jím nyní určitě nestane.

Za nestandardní ministr považuje skutečnost, že když odvolal ředitele Němečka, tak stejný den odpoledne bývalý náměstek pro IT Petr Böhm podepsal bez vědomí vedení smlouvu na nový IT systém za 70 milionů korun. Podle Vojtěcha má kvůli tomu nemocnice problém, protože je prý tato smlouva nevypověditelná.

Bývalý ředitel Svatopluk Němeček nechtěl pro Seznam jednotlivé výtky ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha komentovat.

Reklama

Doporučované