Hlavní obsah

Ministr spravedlnosti Barr odmítl vypovídat o Muellerově zprávě ve sněmovním výboru

Barr odmítl vypovídat o Muellerově zprávě.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Podle šéfa výboru ministrovo rozhodnutí naznačuje, že má z výpovědi obavy. Výbor po Barrovi mimo jiné požaduje předložení neredigované verze téměř pětisetstránkové zprávy.

Článek

Americký ministr spravedlnosti William Barr odmítl svědčit před právním výborem Sněmovny reprezentantů o zprávě zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera. Oznámila to ve středu mluvčí ministerstva s tím, že předseda výboru Jerrold Nadler kladl nepřijatelné podmínky. Demokratický šéf výboru prohlásil, že se ministr bojí svědčit s ohledem na nekorektní způsob, jakým prezentoval veřejnosti zprávu sumarizující vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016.

„Předseda Nadler stanovil pro slyšení právního výboru Sněmovny reprezentantů podmínky, které jsou bezprecedentní a nejsou nutné,“ uvedla v prohlášení Barrova mluvčí Kerri Kupecová. Na čtvrtečním veřejném slyšení se měli ministra dotazovat nejen členové výboru, ale také advokáti, což není zcela běžná praxe.

Nadler však uvedl, že tento postup již v minulosti byl použit a Barrova reakce svědčí o tom, že má ministr obavy vypovídat.

Demokratičtí členové výboru se chtějí pokusit Barra přimět k účasti na slyšení prostřednictvím úředního předvolání. Chtějí také, aby jim Barr poskytl neredigovanou verzi téměř pětisetstránkové zprávy.

Demokraté ministrovi vyčítají, že při formulaci závěrů zprávy a pozdějším zveřejnění cenzurovaného textu postupoval tak, aby co nejvíce ochránil prezidenta Donalda Trumpa. Určitá pochybení Barrovi vyčetl v dopise zveřejněném ve středu i sám Mueller, podle něhož Barrovy závěry neodpovídaly kontextu zprávy, a to zejména v otázce, zda Trump při vyšetřování bránil průchodu spravedlnosti.

Mueller v tomto ohledu nedospěl k jasnému závěru, Barr však jeho zprávu interpretoval v tom smyslu, že popsané důkazy k závěru o bránění výkonu spravedlnosti nestačí.

Barr ve středu vypovídal před právním výborem Senátu, kde řekl, že jej Muellerovo rozhodnutí nechat otázku bránění výkonu spravedlnosti otevřenou překvapilo. Sám prý cítil jako svou povinnost se na základě shromážděných důkazů přiklonit na nějakou stranu.

Reklama

Související témata:

Doporučované