Hlavní obsah

Ministr Staněk se loučí. Ministerstvo dočasně povede náměstek Schreier

Tisková konference Anotnína Staňka a Andreje Babiše.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

Končící ministr kultury z ČSSD Antonín Staněk je poslední den v úřadu.

Článek

V poslední den v úřadu absolvoval odcházející ministr kultury Antonín Staněk poradu s premiérem Andreje Babišem. Po ní oznámili, že resort minimálně během nadcházejících vládních prázdnin povede ekonomický ministrův náměstek René Schreier.

Jde o provizorní řešení, které způsobila neochota prezidenta jmenovat místo Staňka řádného ministra kultury.

Sociální demokracie, které resort podle koaliční smlouvy patří, chce na kultuře a ve vládě mít svého místopředsedu Michala Šmardu, jehož nominace se však prezidentovi nelíbí.

Premiér by mohl také pověřit řízením resortu jiného člena vlády, ale proti tomu se zase postavila ČSSD, která by to brala jako porušení dohody o koaličním vládnutí.

Že je personální výměna na čele ministerstva jenom provizorní, připomněl i odcházející ministr Staněk.

„Náměstek Schreier ale nemá kompetence člena vlády. Je běžně pověřen jako kterýkoli jiný člověk, když je na dovolené,“ uvedl.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček komentoval změnu v podobném duchu. Zdůraznil, že René Schreier není rozhodně na ministerstvu zástupcem sociální demokracie.

Video: Vyjádření Jana Hamáčka k situaci na Ministerstvu kultury

Jan Hamáček komentuje situaci na Ministerstvu kultury.Video: Seznam Zprávy

Premiér Babiš přesto řekl, že René Schreier bude nyní s ministryní financí Alenou Schillerovou vyjednávat o rozpočtu, úřad požaduje miliardu korun navíc.

Schillerovou chce Babiš o nárocích ministerstva informovat, peníze podle něj scházejí na dofinancování evropských projektů, provoz podřízených organizací a na zvýšení platů.

Premiér stejně jako následně ministr kultury Antonín Staněk vyzdvihli bezproblémové fungování Ministersva kultury a odmítají spekulace o destabilizaci resortu.

Dle vlastních slov bude Staněk předávat resort v dobré kondici a nemá se za co stydět.

„Jsem rád, že se za mého působení nezametalo nic pod koberec a věřím, že i budoucí vedení bude odhalovat černé díry a penězovody a bude pracovat na tom, že peníze, které v kultuře jsou, budou sloužit na podporu kultury,“ uvedl.

Za problém Ministerstva kultury považuje časté střídání ministrů a nemožnost sestavit koncepční systémový program.

V rámci zhodnocení své práce Staněk vyzdvihl zejména zavedení výběrových řízení na ředitele Muzea umění v Olomouci a generálního ředitele Národní galerie v Praze.

„Z tohoto pohledu mám za sebou čistý stůl a věřím, že se nestane to, co v minulosti, kdy bylo výběrové řízení generálním ředitelem zrušeno,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Doporučované