Hlavní obsah

Ministr Staněk volal prezidentovi. Hamáčkovi prý řekl, co může na Vysočině čekat

Ministr kultury Anntonín Staněk si nemyslí, že to, co jeho strana nazývá ústavní krizí, je vyhrocená situace.Video: Seznam

 

Reklama

Ministr kultury Antonín Staněk mluví o situaci kolem své osoby. Zda by ji odblokoval tím, že zopakuje rezignaci, však neprozradil.

Článek

I když vedení sociální demokracie hovoří o ústavní krizi a otevřeně naznačuje možný odchod z vlády, její ministr kultury Antonín Staněk si nemyslí, že by politická situace byla vyhrocená.

„V politice jsou takové situace, kdy se dostáváte do určité pozice, která je pro vás nevýhodná, ale politika je o hledání kompromisů a o komunikaci,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam.

Vyhnul se tak přímé odpovědi na otázku, zda uvažuje o tom, že by vládní krizi pomohl odblokovat a znovu zopakoval prezidentovi, že chce z vlády odejít.

Právě kolem osoby ministra Staňka se vládní krize točí. Jeho odchod požaduje předseda ČSSD Jan Hamáček, sám Antonín Staněk už jednou podal demisi, ale prezident ji nepřijal. A když pak jeho odvolání navrhl podle Ústavy premiér, hlava státu už několik týdnů odmítá vyhovět.

Seznam s Antonínem Staňkem mluvil v pátek ráno po dramatickém čtvrtečním večeru, kdy se nejprve sešel s prezidentem Jan Hamáček a poté o možném odchodu ČSSD z vlády jednalo nejužší vedení sociální demokracie.

Ze Staňkových odpovědí plyne, že je s prezidentem či jeho lidmi v kontaktu. Zmiňuje například schůzku ve třech (Staněk-Hamáček-Zeman), jejíž konání oznámil Hrad zhruba ve stejné době, kdy se rozhovor konal.

Naznačil však, že právě na ní (oznámena byla na 12. července) by řekl, jak se zachová.

„První to bude vědět pan prezident. Předpokládám, že to bude schůzka i za přítomnosti pana předsedy Hamáčka, takže ten to také uslyší,” řekl Seznamu.

Že by si však od někoho nechal radit, jak postupovat, odmítá. „Já mám své poradce a mám svou hlavu,“ uvedl.

V rozhovoru také přiznal, že na Hamáčkovu žádost volal tento týden ve středu večer během jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě prezidentovi.

Co si řekli, ministr kultury zveřejňovat nechce. Uvedl však, že předsedovi ČSSD to sdělil. Bylo to prý před tím, než Jan Hamáček ve čtvrtek vyrazil vyjednávat Staňkovo odvolání s prezidentem do Nového Veselí na Vysočině.

Staněk v rozhovoru dále řekl, že s Hamáčkem udržuje nadále standardní vztahy. „Tak, jak jsme je měli v minulosti, možná se scházíme méně častěji,” uvedl s tím, že o nějakém napětí nemůže být řeč.

Sám se prý nadále cítí jako sociální demokrat a přes to, že jej vedení ČSSD ve vládě nechce, tvrdí, že je v ní za sociální demokracii a program sociální demokracie. Zaplatil například členské poplatky a hlasuje dál s ministry a poslanci sociální demokracie a spolu s nimi se zdržel během pondělního hlasování o státním rozpočtu.

“Držím sociálnědemokratická stanoviska, to, na čem se dohodneme. Přestože se mi podařilo řekněme z původního schodku 2 miliard korun dosáhnout dneska na to, že v rozpočtu mi chybí asi 470 milionů korun,” uvedl s tím, že to vnímal jako úspěch a přesto „držel slovo”.

Reklama

Doporučované