Hlavní obsah

Ministr Toman má koronavirus, ve středu jednal s prezidentem

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Miroslav Toman.

Reklama

Prvním vládním činitelem, který byl pozitivně testován na koronavirus, je ministr zemědělství Miroslav Toman. Ve středu se přitom setkal i s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) měl pozitivní test na koronavirus. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Ministr je podle něj v kontaktu s pražskou hygienickou stanicí a řídí se jejími pokyny. Toman je prvním českým ministrem, který měl pozitivní test. Několik členů kabinetu bylo již dříve jen v preventivní karanténě kvůli kontaktu s nakaženým člověkem.

„V rámci plnění pracovních povinností dodržoval pan ministr veškerá preventivní opatření, včetně nošení roušky a dodržovaní rozestupu při všech osobních jednáních,“ sdělil ČTK mluvčí. Více informací po domluvě s ministrem nebude poskytovat. Serveru Lidovky.cz šedesátiletý ministr pozitivní výsledek testu potvrdil a napsal jim, že se zatím cítí dobře.

Je otázkou, zda se kvůli Tomanovu pozitivnímu testu dostanou do karantény další vládní činitelé, politici nebo osoby, které s ministrem přišly do kontaktu. Ve středu 14. října se Toman například v Lánech setkal i s prezidentem Milošem Zemanem. Ten ale podle reakce jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka v ohrožení není. „Opatření byla dodržena, pan prezident není ohrožen,“ napsal Seznam Zprávám.

Karanténě by se měli vyhnout i členové vlády. „Pan ministr se s ostatními členy vlády nepotkal, jednání probíhala on-line. Pokud jde o pana prezidenta, šlo o krátkou schůzku, dodrželi rozestupy a měli roušku. U nás na ministerstvu několik lidí z nejbližšího okolí pana ministra nastoupilo do karantény a půjdou na testy. Do chodu úřadu by to zasáhnout nijak nemělo,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

V domácí izolaci byli už dříve například ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nebo ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Kvůli pozitivnímu testu hlavní hygieničky Jarmily Rážové byl v karanténě tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Na konci srpna se koronavirus potvrdil v Poslanecké sněmovně. Pozitivně byla testována bývalá ministryně obrany a pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) a více než deset poslanců bylo týden v karanténě.

Reklama

Doporučované