Hlavní obsah

Ministr v demisi zpřísní nákup techniky do nemocnic

Komise bude podle nových kritérií schvalovat nemocnicím nákup přístrojů. Video: Radek Nohl, Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví připravilo nová kritéria, podle kterých se rozhodne, jestli si nemocnice konkrétní přístroj bude moct koupit.

Článek

Tohle je příklad toho, jak se v českém zdravotnictví utrácí za nákup přístrojů.

V Moravskoslezském kraji by podle odborníků měly mít v nemocnicích na počet obyvatel maximálně osm magnetických rezonancí.

Jenže zdravotnická zařízení v Ostravě a v dalších městech vzdálených od sebe jen několik desítek kilometrů si jich v minulosti nasmlouvala jedenáct.

Je to jeden z argumentů, kterým ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch obhajuje zpřísnění systému, v němž se zdravotnická technika nakupuje.

Vyplatí se to?

Ministerská přístrojová komise, která řeší, zda si může nemocnice konkrétní přístroj koupit, bude při rozhodování používat nová kritéria.

Laicky řečeno: Půjde hlavně o to, zda má pořízení takového přístroje pro nemocnici smysl. Tedy, zda ho využije dostatek pacientů a nemocnici se tak jeho nákup finančně vyplatí. Dalším kritériem třeba bude, jestli stejný přístroj již není v dalším zdravotnickém zařízení poblíž.

„My víme, že v minulosti byly přístroje přidělovány spíše na základě politických tlaků. Tak by to být nemělo,“ řekl Seznamu Adam Vojtěch.

Tvrdí, že na internetu se v dohledné době dozvíme, proč komise nákup nějakého přístroje odmítla. Na webu by měla být i mapa, v níž pacient najde, v jaké nemocnici mají přístroj, který případně k vyšetření potřebuje.

„Jde o to, aby rozložení přístrojů bylo co nejvíce rovnoměrné. Tak aby ta péče nebyla dostupná jen v určitých krajích nebo lokalitách,“ podotkl ministr.

Pojišťovny nechtějí platit všechny operace

Problém je v také v tom, že pojišťovny chtějí platí jen určitý počet zákroků. Konkrétně se to dá ukázat na příkladu robotických operací. Jde o jedny z nejdražších zákroků. Jedna operace stojí klidně i více než 100 tisíc korun.

Například v Praze dnes mají takzvaného robota v Nemocnici Na Homolce, v Ústřední vojenské nemocnici a brzo jím začnou operovat rovněž v Motole.

Jenže i když by zdravotnická zařízení díky nim chtěla operovat větší počet pacientů, pojišťovny jim hradí zhruba 150 až 200 zákroků ročně. Takže tato robotická zařízení, která stojí okolo 80 milionů, nejsou dostatečně využita.

Reklama

Doporučované